tisdag 15 november 2011

Ingen kan vara säker, men jag tycker att det negativa väger över

Det är klart att man inte kan vara SÄKER på någonting så komplicerat som ekonomiska skeenden, men för mig väger riskerna på nedsidan tyngre än möjligheterna på uppsidan just nu.

Givet historiskt rekordhöga vinstmarginaler, väldigt irriterade löntagare och stater med skatteintäktsbehov, så ska nog underliggande vinstmarginaler ned rejält (kanske från 9% till 6-7%). Det kan tex ta underliggande P/E från 10 till 14, vilket är OK, men inte bättre än så.

Dessutom lär vi få se recessioner orsakade av skuldbördor och relaterade nedskärningar, så de faktiska vinsterna ska ned mycket mer. I det perspektivet är aktier dyra - särskilt om man beaktar allmän osäkerhet, riskaversion, lågkonjunktur, minskat sparutrymme... Då kanske faktiskt P/E ska vara 14-16 för ett normalföretag utan särskild skuldsituation så om recessionen utöver normalisering också ger 30% cykliskt lägre vinster så ska aktier ned med lika mycket (under tex 2012).

Alltså: stora risker, dyra aktier, allmän riktning nedåt i sentiment, konsumtion, vinstprognoser osv. Det tror jag betyder lägre vinster, lägre P/E-tal, lägre aktiekurser. Rejält mycket lägre.

Men, se upp för fortsatt hög volatilitet och uppställ på myndigheternas försök att kickstarta ekonomin. Det gäller alltså att siza rätt så man inte blir utstoppad.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför faller inte börsen mer? Jag gissade på att marknaden skulle attackera obligationerna, men stod inte börsen en tid betydligt lägre medan det var relativt lugnt för italien? Vilka hade 10% lägre (på börsen) varit beredda att köpa om dom då fick reda på att italien skulle få betala dessa räntor? Har inte börsen fått lära sig att klättring på en "wall of worry" bör ske från LÅGA nivåer. Även om vi så skulle stå långt över tidigare all-time high nivåer trots all oro så kan jag föreställa mig börsen säga till mig: titta vad oroliga vi är, nu är det kanske bäst att köpa.

Pissoff säger jag till de som vill nettoprångla på mig aktier, och önskar med god min alla köpare lycka till och får de rätt kommer ha ungefär samma respekt för dem som en gammal kärring som satsar 100 spänn till 2 ggr pengarna på en halt hästkrake som mirakulöst vinner.


Jag vill att många av de stora bolagen ska börjar sniffa vid nollresultat och redovisa smällfeta omstruktureringskostnader (och göra i byxan när de talar om framtiden) så att investerare inte på samma sätt kan hänvisa till vad jag tror är konstlat höga vinster (som man sen jämför med svälträntan).

Jag vägrar nettolånga på dessa nivåer och satsar på att vi kanske har en valuetrap där aktier måhända ser billiga ut. Jag börjar nästan tro att det ligger nåt i att en hög euro (jag fattar inte att den inte faller mer!!!) kanske triggar algoritmer som möjligtvis håller uppe börsen. Alltså jag fattar inte hur vi fortfarande kan stå på dessa nivåer. Det hade varit en helt annan sak om börsen inte sjunkit om vi stått 30% lägre (har man upptäckt att aktier ibland kan vara en hyfsad inflationshedge eller vad tusan är det frågan om?)

För övrigt är min största rädsla ECB, som gör att jag ändå håller ett vakande öga på köpknappen. Min tro på människans förmåga att srunta i principer i akutsituationer är stor.

Tyler sa...

Du ska väl vara glad att du har läge att blanka så här högt upp om du är säker på att det ska/bör falla rejält.

Det är bara att köra.

Ingen hindrar dig.

Allra minst jag som redan ligger i position för nedgång.

Anonym sa...

Fast jag är inte säker på det. Jag tycker att det borde falla, men marknadens seghet både frustrerar och förvånar mig. Kolla terminerna nu. Skulle inte förvåna mig om det vips efter en halvtimme efter öppning står 1% högre. Är visserligen inte mycket nettokort men ändå. Det känns som om nån eller något intervenerar i marknaden.

Ärligt talat känns det så här: Om jag så skulle få förmånen att blanka ett pyramidspel så skulle jag no torska. Ska inte kunna fortsätta upp i all evighet säger du? Well well well, med mig som blankare verkar inte ens the sky vara the limit. Ser att bostadspriserna börjat vackla. Även om så en genomsnittlig tvåa på södermalm skulle gå för 108,2 billioner euro så skulle jag förmodligen vara så traumatiserad efter uppgången att jag tror jag hallucinerar om det blir en försiktig tillbakagång.

Läste nån som ansåg att marknaden hade adhd och bara kan fokusera på en sak åt gången. Jag kan lägga till följande: marknadnen verkar inte vara duktig på att diskontera ens det den fokuserar på.

Anonym sa...

Nä, börjar komma mer indikationer om press på EZB. Visserligen kanske vi får recession i alla fall om de sen börjar diktera austerity, men jag tror marknaden kan komma att jubla om ezb går in och jag tvivlar på att vi står 30% lägre innan de gör det.
Är det läge att svänga om till lång? Jag tror terminerna indikerar en initial nedgång så man kan förmodligen komma in lite billigare.

Tycker visserligen inte att det är värt risken egentligen att nettoköpa aktier, men jag orkar inte ett eventuellt rally på nåt som marknaden blir "förvåååånad" över. Nån har föreslagit ett räntetak bundet till villkor om austerity och allt fler verkar ingå i hejarklackskedjan som hejar på ezb.

Samtidigt är det lockande att vänta in i det sista, marknaden verkar inte böjd att tyda annat än klartext från politiker i detta läge. Jag tror tex att börsen stod mycket lägre när nån tysk politiker sa nåt i stil med att man inte kan göra bankaffärer utan "hebeleffekt". Tror detta var i upptakten till esfs uppgörelsen. För mig stod det skrivet ausgehebelt i pannan sen dess men jag tror marknaden väntade med att diskontera det mesta.
Läge att vara kylig tills nån politiker eventuellt uttrycker aversion mot ezb-ingripande men samtidigt "subtilt" kanske lämnar dörren öppen?
Det här skulle ju kunna bli DEN grejen som avgör utvecklingen kommande två månader så jag skulle vilja veta hur mycket du tror att marknaden diskonterat av eventuellt ezb-ingripande.

Antag att det blir ett sådant helt plötsligt, hur mycket skulle du betta på att marknaden skulle gå upp? Jag är värdelös på att förstå hur marknaden tänker men du som följer den så noga kan nog gissa bra mycket bättre än vad jag kan vilken och hur stor reaktion det skulle kunna bli.