måndag 7 juni 2010

Är Ungern något att oroa sig för?

Ungern och amerikansk arbetsstatistik anges som orsaker till börsfallet. För mig är sanningen en annan. Världen och börsen balanserar på en avsmalnande väg mellan deflation och inflation* (*se nedan) och det avspeglas i allt snabbare och större svängningar mellan eufori och depressivitet hos investerarna.

Varje nyhet som kan tolkas som relevant för det stora perspektivet på denna dikotomi leder till överdrivna reaktioner.

Kommer politikerna ta ansvar den här gången och spara sig ur krisen, eller försöker man köra pengatricket en gång till. Penningtryckande kan leda till tillfälligt större bolagsvinster och stigande tillgångspriser och en skenbar lättnad för skuldsatta (och långivare genom lägre kreditförluster) och därmed sannolikt högre börskurser på kortare sikt (några månader till några år). En sund besparingspolitik däremot leder ofelbart till recession och synliggörande av förluster och felinvesteringar, med Buffetts ord drar tidvattnet ut och alla nudister avslöjas. Det leder nog nästan oundvikligen till en börskrasch av samma ordning som 2001-2002 och 2007-2009, men vore bra på sikt.

Jag är lika osäker som alla andra på vilken väg vi kommer ta, men min huvudgissning är att politiker försöker ta den enkla vägen först. ”Tryck upp en bubbla till så får vi städa efteråt…”

Vad gör jag idag då? Jag sitter på händerna, lite köpsugen, men också lite mörbultad. Håller tummarna.


* Under 25 år har centralbankerna sänkt räntan vid varje antydan till lågkonjunktur samtidigt som makthungriga politiker har tagit allt större ansvar för människors försörjning. Politiken som förs är djupt inflatorisk, men samtidigt leder den obarmhärtigt fram till punkten då skuldbördan blir för tung och ekonomin dras ned i en deflationsspiral. Skulderna kommer behålla sitt nominella värde men tillgångspriserna faller, konsumtionen minskar och likaså återbetalningsförmågan, vilket leder till nya tvångsförsäljningar och ännu ett varv i malströmmen. Varje inflatoriskt räddningsförsök med penningtryckande och underskott (ökade bidrag) leder ett steg närmare deflationen. Det grundläggande problemet är att underskott och skulder blivit något positivt (låna, konsumera, lyft tillgångspriser, låna mer och vid cykliska bakslag tryck mer pengar och baila ut de oförsiktigaste) istället för något som ska betalas av och leda till (relativt svaga) recessioner då och då.

4 kommentarer:

Richard Andersson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Ligger du fortfarande på 1/2 pos lång?

Om du sålt, när?

/Neutral

Anonym sa...

Det här med deflationsspiral låter intressant. Skulle du vilja måla ut mer om vad som leder oss dit, konsekvenser samt om hur man skyddar sig? Vad är sannolikheten att det blir så?

Peter Eek sa...

jag ligger kvar på 1/2 pos lång.