tisdag 23 februari 2010

CLSA Greed&Fear tror att Grekland bara är början...

GREED & FEAR

I torsdagens Greed & Fear skriver Christopher Wood på CLSA följande:

”It is clear that the real crisis over Greece […] is in the future” (dvs vi har inte sett det värsta än, bara en paus)
“remains skeptical whether Germany will really opt for a bailout” (och om inte kommer de deflationinistiska konsekvenserna chocka marknaden)
”represent great buying opportunity in Asia” (eftersom Europa och USA kommer fortsätta stimulera ekonomin med bl.a. låga räntor och överskottslikviditeten kommer spilla över till Asien)
”a slowdown in [Chinese] property sales is positive” (eftersom den ger politikerna skäl att sluta med “sector-based tightening”. CLSA påpekar också att den tightening som redan skett och lite till nu är välkänd och diskonterad och utgör inget hot mot aktiepriser)
Wood avslutar med grafer över USAs förlorade årtionde (låg tillväxt, fallande sysselsättning över 10 år! jämfört med tex 20-40% totalt per övriga efterkrigsdecennier), en varning om att innevarande decennium kan bli minst lika dåligt som det senaste, samt en ödesmättad kommentar om att fokus på Greklands och Europas problem förr eller senare flyttas till USA.
"Köp guld och asiatiska aktier (bl.a. banker)", rekommenderar CLSA.

Ett återkommande tema hos de analytiker och strateger jag respekterar mest är just köp asien och asiatiska banker – inte minst i Kina. Jag håller med dem, men jag tycker dessutom att det finns många billiga aktier i Europa, trots eventuella problem för Grekland och Europa i stort.

GREKLAND & TEKNISKA HINDER
Marknaden brottas med bl.a. frågan om hur allvarlig Greklandskrisen är och samtidigt med en massa tekniska indikatorer (fibonacci, glidande medelvärden, gamla stöd och motstånd). Få verkar hysa någon riktig övertygelse på någonting, var sig det gäller momentum, makro, vinstprognoser, värdering, räntor eller vad det än kan vara. Ur det perspektivet är jag lit motvals just nu. Jag är ju övertygad om att aktier är billiga, räntor kommer vara låga, vinstutvecklingen god och att världen är som en spänd fjäder efter ett förlorat årtionde och med massor av potential i friställd arbetskraft och teknologisk utveckling.

Vad gäller Europa gör problemen bara att valutan blir svagare och räntan hålls låg längre, vilket är bra för exportbolag... ECB lär knappast höja räntan för att försvara valutan innan dollarparitet så länge arbetslösheten är 10 procent och tillväxten knapp.

CONTRARIAN?
Jag gillar verkligen inte uttrycket contrarian eller folks försök att vara just det. Tidningsrubriker som anspelar på Buffetts råd om Greed/Fear och att vara det ena när alla är det andra gör mig illamående. Jag menar, hur ska man veta vad ”alla andra” är och tänker. Och hur ska man ens veta vad man själv är och tänker om man försöker vara tvärtemot antingen sig själv eller alla andra eller båda på en gång? Jag är det jag är och sen observerar jag världen.

Just nu är jag haussad och jag upplever att många runtomkring mig inte är det. De förefaller skeptiska, håglösa, negativa eller allt på en gång, men få om någon är övertygat bullish. Det KAN vara ett bra tecken. Det KAN också vara ett dåligt. Det spelar mindre roll. Jag är det jag är.

4 kommentarer:

Peter Eek sa...

IRRITERANDE med consumer confidence... men jag håller kvar min positiva inställning.

Peter Eek sa...

Lite info om cons conf: the survey period for the Consumer Confidence survey was from February 1st - 17th when the S&P experienced its lows YTD and the snow storms were most severe - this may help to explain some of the weakness

Anonym sa...

Har du börjat tveka? Bara asiatiska banker? Tidigare skulle ju allt upp. Kanske har den oinspirerade börsen du såg framför dig redan anlänt?

Peter sa...

Är jag SÅ otydlig. Tveka? Låter det som om jag tvekar? Då kan jag lika gärna lägga ner helt om det är så det jag skriver tolkas.