onsdag 3 februari 2010

Electrolux - dagens garv

"Resultatet är ett av Electrolux bästa någonsin. Jag är mycket nöjd med att alla våra verksamheter har förbättrat sina resultat och lyckats hålla försäljningen uppe på en marknad som minskat kraftigt", skriver vd Hans Stråberg i en kommentar.

Kursen är ned 22 kr = 12%

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar helt enkelt att det är Stråbergs fel att marknadens värdering och förväntningar på Elux går på knark?

Kanske skulle man småle lite åt analytikerna istället?

Peter sa...

Dagens garv har ingenting med rapporten att göra, inte direkt analytikerna eller Stråberg heller egentligen. Det är bara en skön kontrast som kan vara svår att förstå för folk som är ovana vid börsen.

I det avseendet får jag erkänna att jag gjort mig skyldig till en "kvällstidning", dvs en fånig poäng som faktiskt saknar grund.

Rapporten VAR en av lux' bästa och det är inte direkt Stråbergs fel att marknaden läst företaget och ekonomin fel. Lite lustigt tycker jag ändå att det är när en företagsrepresentant fångas i rampljuset så som idag när han säger något som skenbart stämmer mycket dåligt överens med andras verklighet.

Grattis förresten, du var nr 100 i att påpeka att det inte är Stråbergs fel :)

vn sa...

Vad tycker du om Vostok Nafta Investment? Om du inte tycker något om det företaget kan du väl säg din åsikt om Ryssland. Hälsningar vn.

Peter sa...

Jag har ingen åsikt om Nafta.

Vad gäller Ryssland kan jag bara konstatera att i den senaste tidens fokus på nationell risk (sovereign risk) i grisländerna (Portugal, Irland, Grekland, Spanien) samt Baltikum och Ungern, Rumänien, Polen, Slovakien så är Ryssland ett av ytterst få länder där blankningen av statsobligationer MINSKAT 2010 jämfört med 2009.

Jag investerar dock aldrig i Ryssland och har inte för avsikt att göra det heller. Benägenheten på sistone att nästan vilja utesluta Ryssland ur BRIC däremot verkar felriktad.

Till sist: Vadjag kan se kommer världen behöva olja och även om världen växer långsamt just nu och blir allt effektivare och mindre benägen att använda koldioxidkällor så kommer det bli brist på olja. Jag vet dock inte om Vostok håller på med olja eller gas eller både och huruvida man kan lita på deras böcker eller regulatoriska omgivning...så jag vill inte säga något.