torsdag 26 november 2009

Köpdags!

Nu köper jag 10% extra. Det här nedstället är helt omotiverat på kort sikt.

Allmän stress i marknaden

1. Inget särskilt att bry sig om (Dubai, Schmubai!)
2. Köp på nedställ gäller fortfarande, kanske nu kl 10.52, kanske imorgon, men jag tror inte man ska vänta så länge som till på måndag om man vill öka/in i marknaden
3. Ingen viktig statistik förrän på måndag, efter Thanksgivinghelgen

onsdag 25 november 2009

Tankar inför claims

Tyvärr har jag ingenting att komma med för jag gör ingenting – inget värt att ta efter i alla fall.

Mina dagar har på sistone bestått av Financial times, Bloomberg TOP news, Di på nätet följt av morgonskörden av analysmail från bl.a. Goldman, Deutsche, JP Morgan, Nomura, Cheuvreux, Citigroup, Morgan Stanley, UBS och Credit Suisse samt deras strategikommentarer. Utöver det läser jag saker som t.ex. PIMCO publicerar, The Economist varje vecka, bläddrar igenom AV och VA samt läser månadspublikationer som Doom, Boom, Gloom. Jag träffar analytiker och strateger, jag letar i mina excelmatriser och jag scannar av aktiekurser i realtid och historiskt samt makrovariabler i takt med att de publiceras.

På alla sätt, men kanske inte med någon större entusiasm ska erkännas, letar jag efter något som kan ändra min och nästan alla andras syn på börsen just nu: Trenden är upp, men det kan och lär rasa förr eller senare.

Som vanligt tittar jag på andra tillgångsklasser som olja, guld/koppar, obligationer och valutor för att hitta tidiga signaler på vindkantring. De i sin tur sneglar åt mitt håll…

Oljan ser lite svag ut sen en månad tillbaka, naturgas likaså. Guldet däremot är starkare än någonsin och koppar på en hög ”pre Lehman”-nivå. Yielden på långa statsobligationer är låg och flörtar med någon typ av stödnivå, men är inte nere och signalerar recession igen (ännu). Aktier – trots att de är volatila och sega på samma gång – brottas med Lehman, Fibonacci och stora runda hundratal på samma gång i många index. Och snart är det årsskifte med nya förhoppningar, prognoser och farhågor.

Dvs – det är precis lika lätt som alltid att handla aktier: Ta rätt position och håll den. Öka när det går dig emot och minska när du har medvind.

Min huvudsyn kvarstår, mitt i konsensus huvudfåra: Stimulanserna är här för att stanna. Vinsterna ska upp. Aktier är billiga och ska upp. Räntorna är låga och ska knappast ned så mycket att det är värt att köpa obligationer istället för aktier. Alltså ska man ligga lång aktier så länge man ska det. Och öka på nedställ. Enkelt alltså, ända tills det blir tvärtom. De flesta håller med mig om att tvärtom blir det INTE pga höjda räntor och minskade stimulanser, utan snarare för att trots fortsatta subventioner så vänder ekonomin och vinsterna nedåt igen – en s.k. growth scare. Eftersom det är på det sättet aktiemarknaden ska pressas ned igen tror jag att det dröjer ett tag, just eftersom pågående stimulanser fortsätter att ge positiva effekter hela 2010 och aktiemarknaden brukar se typ 3-9 månader framåt i tiden. Det är därför jag är positiv nu och som plan A tänker ligga lång fram till Q1 rapporterna (pre-announcement-perioden i slutet av mars/början av april och själva offentliggörandet i andra halvan av april). På vägen dit och även därefter måste jag vara beredd att ändra planen, t.ex. om långräntorna faller ihop eller dollarkursen försvagas snabbt och kraftigt. Och vem vet vad kineserna hittar på…


Om 10 minuter kommer en skörd makrodata igen. You wait. Time passes...

Personal income, PCE, Durable goods orders, jobless claims

Jag tror de tas emot positivt idag.

måndag 23 november 2009

Starka home sales

Nu är det fest på marknaden. Efter alla svaga tal, inte minst i hussektorn kom till slut ett starkt tal för försäljning av befintliga hus. Existing US home sales 6,10m (5,70 förväntat, 5,57m förra månaden) i årstakt.

fredag 20 november 2009

När kommer raset?

Som svar på en fråga om när "mitt" ras kommer:

Jag trodde att det skulle komma en kanske -10% korrektion innan jul, men sen fortsätta uppåt en bit in i våren 2010

Jag trodde att oktoberraset på drygt -9% (Eurostoxx50: 20 okt-3 nov) räckte, men just nu verkar ett till miniras vara under uppsegling (-3% redan)

Jag tror dock inte att vi faller så djupt den här gången utan snart vänder upp igen.Mitt "riktiga" ras kommer senare, men väldigt oklart när. Min första ansats är att det börjar i slutet av mars 2010, men det kan lika gärna dröja ytterligare ett år.

Om något så skulle jag köpa nu [dvs idag, t.ex. just nu kl 12.55, eller kanske senare idag eller på måndag... men då kan det ju vara för sent]. Jag sålde dock litegrann bara någon procent över dagens nivåer så jag väntar lite till

torsdag 19 november 2009

Välgörenhet

OM ni skulle fundera på att ge en extra julklapp till någon som behöver det. Tänk då gärna på följande skolprojekt i Vietnam:

English school of Mui Ne

http://www.es-mn.com/

måndag 16 november 2009

Huspriser +3,4% på ett år

Svenska genomsnittliga huspriser, ej storleksjusterade (eller andra "mixeffekter" ), har ökat med 3,4% från sista oktober 2008 till sista oktober 2009.

Statistiken är insamlad med en månads eftersläpning, så egentligen är det septemberdata.

fredag 13 november 2009

Baltic Dry index går i alla fall bra

Baltic Dry...

Trevlig helg.

En trejder kanske skulle köpa nu

U of Michigan consumer confidence sänker börsen helt i onödan. Kanske skulle man passa på att köpa lite...men, nej, jag tar det lugnt. Jag tror att vi kommer tillbaka och hotar 1100 i S&P redan ikväll, senast början nästa vecka, men jag VET förstås inte. Jag sitter nöjd med min position idag.

torsdag 12 november 2009

Hyperinflation i Japan?

Med 200% skuldbörda tål inte Japan högre räntor. Samtidigt börjar det bli dags för de sparsamma Japanerna att pensionera sig och börja konsumera upp sina obligationer. Vem ska finansiera Japan om inte invånarna själva gör det - och resten av världen ger ut obligationer (för att finansiera sina egna underskott) som om det inte fanns någon morgondag.

Hamnar Japan i en hyperinflationsspiral inom överskådlig tid och får det börsen att krascha? Den frågan ställde sig [ungefär] David Einhorn för en månad sen. Vem är beredd på det när problemet idag är för stark Yen, 20 års deflation och 25-årslägsta på börsen?

Jag ser inte mycket intressant dessa dagar: Rapporter och makroinformation med begränsat nyhetsvärde rullar förbi, uttalanden av typen "vi kan tänka oss en starkare valuta" från Kina eller "bankerna måste regleras hårdare" från diverse myndighetspersoner (samma som slänger tusentals miljarder efter bankerna och finansierar bonusutbetalningar med skattemedel).

Under tiden låter jag portföljen jobba på i det tysta, med lite drygt en halv långexponering i förhållande till mitt max. Vilken skillnad mot för ett år sedan då strategin var den motsatta: kort och med örat mot rälsen och detaljfokus på enstaka bolag och ändringar i makrotrender.

Jag funderar lika mycket på att sälja mer som på att köpa mer i dagsläget - kanske mest på att sälja dock. Det ser inte bra ut inför 2011 och det kan mycket väl bli surt fortare än så. Samtidigt pumpar stimulanspaketen på, börsen VILL upp genom psykologiska motstånd och aktier ser faktiskt riktigt billiga ut med hänsyn till vinstnivå 2010, kanske 2011, och ränteläget.

måndag 9 november 2009

Taktisk minskning

Jag funderar på en taktisk försäljning. Jag ökade ju nyligen exponeringen från omkring halva mitt max till 2/3 och sedan dess har börsindex gått upp ca 5 procent och många av mina innehav dubbelt så mycket.

Jag tror fortfarande det finns en bra kortsiktig uppsida (och även på några månaders sikt), men efter en sån lyckad uppskalning och i de volatila marknader vi haft på sistone, så är det nog smartast att minska lite och ligga redo för nya inhopp istället för att fresta lyckan.

Nu kl 13:25 börjar jag sälja, med sikte att gå ned till omkring 55% långexponering. Det är ingen exakt vetenskap, men helt enkelt lite mer än vad jag anser vara halv exponering av mitt max. Det gick helt enkelt lite för lätt, lite för fort.

fredag 6 november 2009

Köpläge efter payrolls och arbetslöshetssiffror

Sämre jobbsiffror i USA skakar marknaden tillfälligt. Dessa siffror har ingen korrelation med marknaden över tid. Även utan den statistiska hjälpen ser jag det här som ett bra köpläge för alla som kände sig frånåkta.

Köp nu kl 14:35 så blir det nog bra.

torsdag 5 november 2009

Mycket att göra

Min ökning på långsidan ser hygglig ut just nu, men det svänger fort. Informationsflödet är i alla fall på min sida. Starka produktivitetssiffror, låga lönekostnader och lite lägre antal nya arbetslösa i USA hjälper till att bygga mitt trailer trash Goldilocks-scenario (en smutsig gathora kallad Guldlock som har precis lagom med knark i blodet för att gilla läget).

tisdag 3 november 2009

Färdigköpt

Från kommentarerna idag; nu har jag köpt:

Nu köper jag. 10.55 börjar jag ett köpprogram. Europa är ned 2% till idag och bara 1% från 100-dagars. jag ökar från 50% till 60% av mitt max och sparar lite utrymme utifall det skulle falla ytterligare.
den 3 november 2009 10:55

OK, I'm done. 12.15. Det blev lite mer än planerat, så jag ligger på ca 2/3 av mitt max nu. Det blev framför allt mer bank, oljerelaterat och detaljhandel. Nu kan ni andra sluta sälja, tack :)
den 3 november 2009 12:14

Just nu ser det inte så bra ut... Mitt liv innebär ofta lidande. Jag är Peter Eeks smärta.

Val och kval

Jag har inte riktigt fått den rätta impulsen för att öka den generella exponeringen ännu, men idag kan det dra ihop sig.

Den här veckan offentliggörs PMI- och ISM-tal för tillverkande företag (igår), för tjänsteföretag (imorgon), ADP-siffror på jobbförändringar, räntebeslut från Fed, arbetslöshetsstatistik på torsdag och kanske viktigast av allt, de riktiga jobbsiffrorna på fredag. Nervositeten är alltså som vanligt på max så här första veckan i månaden och i fredags var det årsslut för en del hedgefonder vilket kan ha stökat till marknaden mer än motiverat av fundamenta.

ISM igår var över förväntan både i Kina och USA. I USA var dessutom arbetskomponenten lite extra stark, medan dock nya order var svagare så återhämtningen är inte på något sätt in the bag. Jag vill ju läsa det här som "lagom" för fortsatt expansiv politik och gör därför också det.

USAs ekonomi haltar för tillfället, med de största företagen väsentligt hälsosammare än de små och medelstora. De stora är noterade och drar nytta av de stimulanser som krävs för att stödja de mindre. Det gör att börsen har alla förutsättningar att gå bättre än ekonomin och inte minst att stimulansåtgärderna fortsätter längre än vad som ytligt motiveras av "storföretags-ISM" och börskurser.

måndag 2 november 2009

I dag köper jag antagligen

I dag köper jag antagligen. Roubini varnar i FT för att NÄR dollarn börjar stärkas igen (t.ex. pga höjd ränta, bättre amerikansk BNP) så vänds carry trade-flödena och alla risktillgångar som speckats upp med lånade pengar (USD) säljs för att betala tillbaka dollarlånen. Roubinis idéer är ETT sätt som bubblan/bubblorna kan spräckas på och många pratar om just dollarn som nyckeln till frågan om man ska vara lång eller kort. Även Roubini svävar dock på målet avseende hur lång tid det kan ta innan vi är där.

Det kommer bli en hektisk dag för mig efter månadsskiftet och med volatila marknader och andra månadsstyrda aktiviteter, men jag tror att jag kommer öka mina aktiepositioner idag, kanske från +50% till +60%, eller t.o.m. mer, men det beror på hur dagen utvecklar sig.