torsdag 5 november 2009

Mycket att göra

Min ökning på långsidan ser hygglig ut just nu, men det svänger fort. Informationsflödet är i alla fall på min sida. Starka produktivitetssiffror, låga lönekostnader och lite lägre antal nya arbetslösa i USA hjälper till att bygga mitt trailer trash Goldilocks-scenario (en smutsig gathora kallad Guldlock som har precis lagom med knark i blodet för att gilla läget).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finansinspektionen idag:
"Företagsutlåningen fortsätter att minska. Tillväxttakten i utlåningen till företag på årsbasis var -0,6 procent i september, och till hushåll +8,2 procent."

Vad säger detta om läget?
/Richard

Peter Eek sa...

Företagen har gott om kontanter, de större ger ut egna bonds istället för att ta upp lån, det finns mindre anledning att investera när efterfrågan är lite svag och företagen får gott om kontanter när de minskar kostnaderna (bla genom färre anställda).

Ur ett vinstperspektiv och kassaflödesperspektiv, dvs det som påverkar värderingar och börskurser, är det inga problem med svag företagslånetillväxt.

Hushållen lånar på i bra takt, den låga räntan gör sitt för att stimulera huslån (och konsumtion). Låter också bra för tillfället, även om det gör att den eventuella bostadsbubblan och möjliga nedgången efteråt blir desto värre.