onsdag 25 november 2009

Tankar inför claims

Tyvärr har jag ingenting att komma med för jag gör ingenting – inget värt att ta efter i alla fall.

Mina dagar har på sistone bestått av Financial times, Bloomberg TOP news, Di på nätet följt av morgonskörden av analysmail från bl.a. Goldman, Deutsche, JP Morgan, Nomura, Cheuvreux, Citigroup, Morgan Stanley, UBS och Credit Suisse samt deras strategikommentarer. Utöver det läser jag saker som t.ex. PIMCO publicerar, The Economist varje vecka, bläddrar igenom AV och VA samt läser månadspublikationer som Doom, Boom, Gloom. Jag träffar analytiker och strateger, jag letar i mina excelmatriser och jag scannar av aktiekurser i realtid och historiskt samt makrovariabler i takt med att de publiceras.

På alla sätt, men kanske inte med någon större entusiasm ska erkännas, letar jag efter något som kan ändra min och nästan alla andras syn på börsen just nu: Trenden är upp, men det kan och lär rasa förr eller senare.

Som vanligt tittar jag på andra tillgångsklasser som olja, guld/koppar, obligationer och valutor för att hitta tidiga signaler på vindkantring. De i sin tur sneglar åt mitt håll…

Oljan ser lite svag ut sen en månad tillbaka, naturgas likaså. Guldet däremot är starkare än någonsin och koppar på en hög ”pre Lehman”-nivå. Yielden på långa statsobligationer är låg och flörtar med någon typ av stödnivå, men är inte nere och signalerar recession igen (ännu). Aktier – trots att de är volatila och sega på samma gång – brottas med Lehman, Fibonacci och stora runda hundratal på samma gång i många index. Och snart är det årsskifte med nya förhoppningar, prognoser och farhågor.

Dvs – det är precis lika lätt som alltid att handla aktier: Ta rätt position och håll den. Öka när det går dig emot och minska när du har medvind.

Min huvudsyn kvarstår, mitt i konsensus huvudfåra: Stimulanserna är här för att stanna. Vinsterna ska upp. Aktier är billiga och ska upp. Räntorna är låga och ska knappast ned så mycket att det är värt att köpa obligationer istället för aktier. Alltså ska man ligga lång aktier så länge man ska det. Och öka på nedställ. Enkelt alltså, ända tills det blir tvärtom. De flesta håller med mig om att tvärtom blir det INTE pga höjda räntor och minskade stimulanser, utan snarare för att trots fortsatta subventioner så vänder ekonomin och vinsterna nedåt igen – en s.k. growth scare. Eftersom det är på det sättet aktiemarknaden ska pressas ned igen tror jag att det dröjer ett tag, just eftersom pågående stimulanser fortsätter att ge positiva effekter hela 2010 och aktiemarknaden brukar se typ 3-9 månader framåt i tiden. Det är därför jag är positiv nu och som plan A tänker ligga lång fram till Q1 rapporterna (pre-announcement-perioden i slutet av mars/början av april och själva offentliggörandet i andra halvan av april). På vägen dit och även därefter måste jag vara beredd att ändra planen, t.ex. om långräntorna faller ihop eller dollarkursen försvagas snabbt och kraftigt. Och vem vet vad kineserna hittar på…


Om 10 minuter kommer en skörd makrodata igen. You wait. Time passes...

Personal income, PCE, Durable goods orders, jobless claims

Jag tror de tas emot positivt idag.

1 kommentar:

Peter sa...

Claims på 466 istället för 500 (snittprognosen) är mycket positivt. Även Personal income var bättre, medan durable goods var sämre.

Claims är dock viktigast och mest pålitligt.