torsdag 18 september 2008

OK, så vi fick sell-offen vi hoppades på

Grattis till alla oss som varit med hela vägen.

Frågan är vad vi gör nu.

Ska man ha is i magen och ligga fortsatt kort, eller ska man gå och fiska och ligga fortsatt kort, eller sticka huvudet i sanden och vara fortsatt kort, eller helt enkelt bara fortsätta ligga kort. Eller... ska man göra det otänkbara och faktiskt öka på kortpositionerna nu när nedgången ser mer och mer oundviklig ut för allt fler.


Det "positiva gänget" därute har ju kanske inte sålt ännu. De kanske funderar över bankernas råd att vara långsiktiga, ta det lugnt, inte sälja nu när det redan gått ner osv. Och om de ska börja sälja nu så borde väl vi som redan är negativa sälja ännu mer... eller?


Jag känner mig kluven. Det är sällan trädens rötter växer ända ner till Kina på en gång, precis som kronan inte når himlen på vägen upp. Å ena sidan tycker jag att aktier är rejält övervärderade och kommer stå mycket lägre om ett år. Å andra sidan brukar det komma rekyler lite då och då. Vi hade en rejäl i april, maj och det skulle kunna vara dags nu i september/oktober, i samband med kvartalsrapporterna som kan ge en relativ lättnad jämfört med domedagsscenarierna som börjat blomma. Samtidigt har vi bara fallit drygt 10% (SP500) sen augustitoppen och i den här omgången borde paniken kunna ta oss till övre delen av standardintervallet på 10-20% fall och då har vi 5-10% kvar innan september är över.


Hur som helst tycker jag att uppsidan och nedsidan är ganska jämförbara kommande 5 veckor, men vad gör man med den insikten? Bara ligger kvar i huvudpositionen (kort) eller tar en paus (neutral) eller är helt galen och faktiskt köper... fast, nej, det senare är befängt - man ska inte försöka gå emot sin egen övertygelse i ett försök att vara motvals. Det slutar bara med att man antingen förlorar pengar och blir gruvligt arg besviken eller kanske vinner någon enstaka pyrrhusseger och blir förvirrad och vilsen.


ALLTSÅ: Lägg dig neutral kommande månaden eller ligg kvar med en minskad kortposition, för det är ändå det senare du ska tjäna pengar på kommande året. Just nu ska vi bara hoppas på en dum rekyl som ger bättre säljlägen.


Mina tankar går även till investerare i Ryssland eller innehavare av aktieindexobligationer där själva obligationsdelen, "säkerheten", nu kanske blir värdelös eftersom garantiinstitutionerna går omkull. Så kan det gå när man tror att det finns gratis luncher och säkra sätt att tjäna pengar. Nu lär de sig kanske att inte lyssna på sirenernas sång hos bankerna. Problemet är väl bara att de kanske inte har så mycket pengar kvar eller lust att investera på aktiemarknaden igen. Jag både skrattar gott åt dessa samtidigt som jag hyser viss empati med de svagsinta som inte förstod bättre.

Vi får se om de förstår när de ska köpa när det läget uppstår för då kan uppgången bli desto intensivare. Jag gissar att de väntar till det är för sent och förlorar igen när det vänder ned.

Inga kommentarer: