fredag 19 september 2008

Fools rush in

Tillfällig lättnad som ger en artificiell uppgång och snart ett nytt säljläge.

Kinesiska staten stöttar aktiemarknaden genom att köpa aktier. Ryssland likaså. UK förbjuder blankning av finansaktier. USA koordinerar ett likviditetstillskott på 180 miljarder USD och har dessutom förbjudit naken blankning på hela marknaden. Neutraliseringen av Lehman medför samtidigt att aktielån via Lehman måste flyttas till andra firmor. För att göra detta måste aktierna först köpas och återlämnas och sedan lånas på nytt.

Svaga kortpositioner tvingas ut ur marknaden och pressar upp aktiekurserna. S&P 500 index steg 7 procent från kl 19 till 21:45. Det är ungefär så mycket rekyl jag efterfrågade i gårdagens spekulation om en möjlig uppgång på kort sikt. Nu är den redan här. Idag är därmed nog en bra dag att försiktigt öka på sina shorts. Kanske är det bäst att undvika bankaktier eftersom myndigheterna valt att diskriminera investerare i just dessa.

Problemen för ekonomin kvarstår och det ”rätta” värdet är fortfarande långt lägre än dagskurserna. Veckans åtgärder från myndigheterna är bara desperata och leder i bästa fall till ett kortsiktigt rally på några veckor och möjligen inte till mer än gårdagens dödsryckning och en extra liten spasm idag innan marknaden faller igen. Även om blankning mer eller mindre förbjuds vill naturliga ägare sälja sina innehav för att köpa mycket billigare om ett år. De kanske inte vet om det ännu, men när vinstnedrevideringarna kommer på allvar så lär de sig med besked.

Inga kommentarer: