onsdag 3 september 2008

När faller vinsterna?

Det ser ut som om bankvinsterna har fallit rejält från toppen. Samtidigt är de bara ner till 2003 års nivå, så vi pratar egentligen bara om en normalisering och knappast någon undershooting.

Men om vi glömmer banksektorn en stund och tittar på resten av ekonomin istället så ser vi att avkastningen på eget kapital, RoE, ligger i topp 
vilket brukar betyda att vinsttillväxten ska falla. Det har den visserligen redan gjort, men inte i närheten av den magnitud som den historiska samvariationen antyder.

Vi borde ha ett par år att se fram emot med -15% i årlig eps-tillväxt istället för som nuvarande konsensus tror: två år med +15%. Skillnaden innebär 45% lägre prognoser än marknadens. Vill DU äga aktier med de förutsättningarna? 








Men, NÄR händer det då? Det måste väl finnas en anledning till att smarta människor har de prognoser de har, att företagsledningarna säger som de gör osv...? Det händer NU. Det syns i detaljerna, men inte i aggregaten. Det syns i enstaka branscher, i enstaka affärsområden och det syns i ledande indikatorer. Snart syns det i prognoserna också.

DU har haft så många chanser att sälja att det är vansinnigt. Om du förlorar pengar när det rasar nu så har du bara dig själv att skylla. Du kan inte påstå att ingen talade om det föär dig eller att det inte fanns några signaler. Det har ju stått i tidningarna i ett år att fastighetspriserna rasar i USA (se Case/Shiller här intill). Det är allt man behöver veta för att göra analysen.

lagren av osålda hus ligger på topp. Det betyder att nu kan huspriserna börja falla på allvar för att rensa bort överhänget... om du nu tyckte dig se en bottning i husprisutvecklingen.

Inga kommentarer: