Jag svarade på en fråga om boräntorna kommande 2 år:
Räntor… Jag är kluven. För ett år sedan var jag övertygad om att inflationen skulle tillta ordentligt kommande 2 år och medföra boräntor på 8-10%. Senaste tiden har jag börjat tro på att svagare ekonomi också kommer sänka inflationstrycket eftersom löntagare knappast har någon stark förhandlingssits när arbetstillfällena blir färre.
Det finns fortfarande frågetecken kvar i form av oljeprisets utveckling och eftersläpande effekt på inflationen samt tex IG Metalls lönekrav på 7-8% i Tyskland och priset på vete, socker, kött mfl matråvaror. Dessutom har banksektorn problem och kommer kompensera sig med högre marginaler samtidigt som deras upplåning blir dyrare. Det senare är det allvarligaste problemet.
Stockholms interbankränta är per idag 5,38%. Det är den ränta storbankerna i Sverige lånar till av varandra, dvs maximal kreditvärdighet. S.k. covered bonds, säkerställda husobligationer handlas 40p över denna nivå, dvs på 5,78%. Det är bankens baskostnad för huslån. Ovanpå detta vill de gärna ha 70p för att kompensera för overhead, vinstkrav, löner osv.., dvs 6,48% i rörlig ränta, men de tar ännu inte ut så mycket. Ovanpå detta kommer en eventuellt stigande inflationskurva. Lönekrav, energipriser och matpriser riskerar nämligen att slå in med fördröjd effekt trots kommande lågkonjunktur. Detta kan förvärras av USAS lösning på finanskrisen, dvs att trycka pengar – just nu 700-1000 miljarder dollar för att lösa ut kraschade bostadspapper hos banker i USA.
Trots allt tror jag ändå att rörliga räntor toppar på 7-8 procent kommande två år men sen kommer ner ganska snabbt. I det perspektivet är 4-5 års bunden ränta på 6,15% ett fynd. Om man kan binda riktigt långt, tex 10 år på 4-5 procent ska man alltid göra det. Teoretiskt ska inte räntan falla under den nivån mer än högst kortsiktigt i svåra tider, så att binda på 6% är inte farligt över den optimala nivån. 10-årsräntan hos SBAB är 6,25% utan förhandling vilket jag faktiskt tycker är attraktivt.
torsdag 25 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar