fredag 12 september 2008

Jag är ingen trollkarl

Jag kanske var lite tidigt ute i mitt call igår. Så går det lätt när man ska leka market wizard. Det går normalt inte och jag gör det inte heller. Min poäng var hursomhelst att grundläggande faktorer i den globala ekonomin är genuint svaga och åtgärdas inte enkelt med sänkt styrränta, räddning av den eller den investmentbanken eller rabattcheckar till konsumenterna. Problemet i grunden är att tillgångspriser lyftes för högt av en historisk lånebubbla och de priserna måste ner till en normalnivå innan tillväxten kan fortsätta. Bubblan fick pågå så länge att husägare trodde att det var säkert att låna till konsumtion, vilket drev upp företagsvinster och aktiekurser till motsvarande överdrivna nivåer som t.ex. huspriser och obligationer åtnjöt.

Just pga att den överdrivna perioden pågick så länge, stärkt av Greenspans räntesänkarpolitik, Kinas tillväxtboost och export av desinflation så kom hela systemet att präglas av låg volatilitet och skenbart låg risk. Därmed ökade risktagandet och belåningen ytterligare – banker och konsumenter levde med allt tunnare marginaler och allt större balansräkningar på tunt och fiktivt eget kapital.

Vad som behövs nu innan nedgången är avklarad är balans i husägandet, husutbud och husefterfrågan, normaliserat leverage i banksektorn, inklusive den ickereglerade skuggbanksektorn av Private Equity-bolag och hedgefonder samt inte minst normaliserade, uthålliga sparkvoter hos hushållen. På vägen mot halverad belåning i systemet, dubblerad sparkvot sänks tillväxten och marginalerna vilket väsentligt minskar företagsvinsterna. Samtidigt får vi räkna med något högre räntenivåer än de senaste åren, minskad uppköpsiver och därmed lägre värderingsmultiplar på börsen. Aktiekurserna kanske inte måste halveras, men när vinsterna faller, arbetslösheten ökar och centralbankerna ändå inte kan sänka räntan (den är redan låg) då ska aktiekurserna falla väsentligt.

Till dess är alla uppställ säljlägen och den som inte utnyttjar dessa ska inte gnälla nästa sommar när surt förvärvade slantar blivit ännu surare.

Inga kommentarer: