onsdag 3 september 2008

Katastrofresultat

Ännu en stor fond leverar katastrofresultat för augusti. Ospraie har tappat 26,7% i augusti och 38,6% i år. ”Ynglingen” Dwight Anderson, 41, som driver fonden har helt enkelt legat lång råvarurelaterade aktier under en period med historisk tillbakagång i dessa. ”Vi har alltid sagt att sånt här kan hända enstaka kvartal”, kommenterade Anderson resultatet. Är det såna rain makers placerarna vill ha? Fonden, som förvaltade 2,8 mdr USD innan månadens ras, har nu stängt, men Anderson har tre andra fonder kvar, med 4 mdr USD i (ned från 9 mdr USD så sent som i mars).

Igår blev det klart att aktivistfonden Atticus förlorat 5 mdr USD hittills i år då firmans två största fonder fallit med 25 resp 33 procent. I Atticus fall var det misslyckade investeringar i bankaktier som låg bakom misslyckandet. ”Vi är långsiktiga”, kommenterade Atticus beskedet.

I Sverige är det väl bara minifonden DLG som är i närheten av liknande missar?


Well, well. Det drabbar ingen fattig. Idag får vi bilförsäljningsstatistiken från USA. Det har inte sett så muntert ut i år. Faktum är att bilstatistiken är en av få dataserier som är enkel att plotta från 60-talet och framåt utan att justera skalan. Snacka om trasig bransch. Total årstakt förväntas stiga från 9,1 miljoner till 9,4 miljoner. I vilket fall som helst är den här svagheten inte reflekterad i övergripande resultatprognoser för amerikanska företag. Det kanske fortfarande går bra utomlands, men här i USA är det riktigt illa.

Observera att det aldrig var någon lågkonjunktur i bilbranschen 2001-2003. Det är alltså mycket värre nu än då. Å andra sidan.... som alltid... om du är bullish kan du alltid säga att "så här illa kan det bara inte vara så snart studsar det"

Inga kommentarer: