måndag 8 september 2008

Fannie, Freddie och Britney

Yes, Britney är tillbaka!

Aftonbladet:
Tidigt i morse svensk tid tog Britney Spears revansch för fjolårets tv-fiasko.
Popstjärnan inledde 25-årsfirandet av MTV Video Music Awards med en sketch.
Sedan tog hon hem priserna för Bästa kvinnliga artist, Bästa popvideo och Årets video.


Just det, ja: Amerikanska staten tar över Fannie Mae och Freddie Mac… Marknaderna tar det initialt rejält positivt och gör en karbonkopia av situationen med Bear Stearns för ett halvår sen. ”Räddningen” innebär att FNM och FRE kan fortsätta låna ut pengar och sannolikt till lite lägre ränta eftersom bolagen inte behöver fundera på några volymrestriktioner eller att deras kapitalbas skulle vara begränsad. Staten står redo med 200 miljarder dollar i potentiellt kapitaltillskott och ska dessutom köpa bolagens obligationer. Det senare innebär att när FNM och FRE lånat ut pengar till glada bostadsköpare så ska bolagen inte ha några problem att sälja dessa vidare på marknaden… eftersom staten köper dessa.

Hela lösningen är riktigt incestuös och frågan är om detta verkligen löser knuten som plågar den globala ekonomin. Jag har svårt att tro att det här bromsar prisfallet på bostäder nämnvärt eller att stigande sparkvoter faller igen eller att tveksamma banker lättar på plånböckerna och sänker sina lending standards. På kort sikt minskar riskuppfattningen på marknaden och risktillgångar stiger i pris, men jag ser det bara som ännu ett tillfälle att med facit redan i hand få chans att sälja mer.

Bankernas framtida RoE lär fortfarande falla från nuvarande prognoser på 18% till en cycle low under 10% och det gäller de flesta verkstadsföretag också. Man vänder inte en oceanångare i en handvändning.

Inga kommentarer: