tisdag 23 september 2008

Jag försöker verkligen vara positiv

Fed lovar att köpa bankernas skrot på balansräkningarna. Det kanske kan tyckas positivt att man bryter dödläget där bankerna håller för hårt i pengarna av oro för att hamna i likviditetsbrist, men i praktiken kommer bankerna fortfarande förlora pengar på affären, bli hårdare reglerade, eventuellt tvingas ge ifrån sig aktier för ynnesten att få sälja sitt junk och i slutändan vara mycket mindre än de var tidigare och därför bidra mindre till ekonomin än annars. Ännu värre på sikt är att räddningsaktionen inför nästa cykel innebär att alla aktörer vet att det är fritt fram att ta extrema risker eftersom ju större du är desto bättre chanser har du att bli räddad.


Hela banksystemet krymper och USAs åtgärder ändrar inte detta utan gör bara att det sker under mer kontrollerade former. Det har dessutom ytterligare ett pris - USA trycker pengar, vilket leder till ökad inflation och svagare dollar. Det förvånar mig dock att dollarn håller emot så bra som den gör. Kanske beror det på att man tror att USA inte kommer vara ensamt om att drabbas hårt av finanskrisen och lågkonjunkturen.


Morgan Stanley och Goldman Sachs blir vanliga banker. Detta betyder antagligen att de överlever, men trots detta och trots att MS verkar sälja 20% av sig till Japans Mitsubishi UFJ stiger inte bankaktierna. Nu, 75 år efter att man skiljde på banker och investmentbanker och 25 år efter de stora investmentbanknoteringarna på börsen, finns inte investmentbankerna längre. Resterna av de som en gång fanns är uppköpta eller omstöpta och kommer framför allt minska sin belåning och bemanning och därmed tas en faktor bort som tidigare drev ekonomin.


Blankning förbjuds i land efter land, antingen alla aktier eller finansaktier, antingen helt och hållet eller bara naken blankning. Det här är förstås bara spel för gallerierna. Myndigheterna vill verka aktiva. Redan 1930, efter kraschen, insåg man att blankning inte skulle förbjudas - att priset för sådan marknadsmanipulation, som ett förbud skulle innebära, var för högt. Sedan infördes ändå ett förbud några år senare (beslutet publicerades 19 februari 1932 -se graf- och trädde i kraft 1 april) och strax därefter FÖLL marknaden 50%.



Förbud ändrar inte fundamenta. Blankare driver inte ned kurser. De tar en position innan andra driver ned kurserna för att det är fel på bolaget eller dess värdering. Blankning utgör en jämvikt mot euforiska köp på för höga nivåer och minskar svängningarna på toppen och botten. Momentumfonder däremot kanske har motsatt effekt, men blankning i sig skadar (nästan) inga företag. Sen är det klart att det alltid finns idioter och kriminella som otillbörligen påverkar marknaden både uppåt och nedåt. Det asymmetriska är tyvärr att tillsynsmyndigheter nästan bara bryr sig om nedsidan och utgår från att det är manipulation, medan uppgångar nästan alltid anses befogade.


På den positiva sidan underlättas för återköp av aktier och Microsoft, HP, Nike mfl presenterade extremt stora återköpsprogram. Det verkade dock inte hjälpa marknaden nämnvärt igår - fast det kanske skulle fallit ännu mer om de inte gjort det :)


Pakistan har gått ett steg längre och förbjudit marknaden från att falla under en viss nivå. marknaden vill falla under nivån, men får inte varför index har parkerat precis över den förbjudna nivån. Vem är detta bra för? Jag misstänker att omsättningen har fallit rejält så den som vill sälja, även på lägre nivåer, kan inte pga förbudet. Är det bra? Detta är verkligen manipulation om du frågar mig.

Inga kommentarer: