tisdag 30 september 2008

Fler frågor om räntan

Från Lars: Ska jag binda räntan? 5 år?

Svaret är bind på 10 år idag eller inom 1 år. Om du har is i magen tar du tremånadersrullande och inom 6-12 månader binder du räntan på 10 år på 5-5,5%. Inflationshotet borde inte ha tagits på allvar till dess och samtidigt kan bankkrisen ha löst sig och riksbanken sänkt räntan. Kolla grafen för en fingervisning om hur räntan rört sig historiskt.

DETALJER. OM OCH MEN. Å ENA SIDAN, Å ANDRA SIDAN…
5 år 5,92% är ganska bra. Kolla vad jag skrev häromdagen om räntan för djupare analys. I den bifogade grafen ser du den långa (10-åriga) statslåneräntan. Det är typ den som bankerna hedgar av sin risk mot efter att du tecknat ditt lån, med tillägg för vinst, bankrisk, allmän turbulens. Den kommer aldrig gå lägre än 2005, men om det blir inflation kan den gå hur högst som helst.

Den kan alltså falla ca 1 procentenhet och den kan stiga 10 procentenheter (inom rimlighetens gräns). Risk reward är alltså mycket bra att teckna fast ränta nu. Chansen att den faller beror på hur djup lågkonjunkturen blir och på om låsningen i banksystemet släpper (Stibor har stigit nästan 1%-enhet extra sedan 2005 och om den akuta krisen och misstroendet banker emellan släpper kan den procentenheten försvinna utöver ett fall på 1% när tillväxten faller)

I bästa fall kan alltså 5-årslånet åter falla till 3,5-4% som den var sommaren 2005, men då måste allt gå rätt (låsning släpper och lågkonjunkturen blir djup och samtidigt inflationen hålls i schack)

I värsta fall kan bankkrisen tillta och inflationen ta fart (effekt av USAs penningtryckarpolitik för att lösa bankkrisen samt fördröjd effekt av höga energipriser och matpriser som leder till ökade lönekrav). Då kan 5-årslånet stiga med flera procent.

Risk/reward är bra för att binda tycker jag. Detta speglas inte minst av att den rörliga räntan är nästan samma som den bundna räntan. Det beror på att investerarna tror att bankkrisen ska släppa och att inflationen inte tar fart, medna jag ser att det i alla fall KAN hända att vi får inflation och ytterligare bankkris.

Samtidigt är inflation är en trögrörlig storhet som knappast tas på allvar närmaste året. Bankkrisen är en svårare fråga men om 6-12 månader borde spänningarna kunna släppa. Dessutom lär Riksbanken mfl sänka styrräntan. Det betyder att inom 12 månader borde man kunna binda lånet någon procentenhet billigare än idag, kanske 5.00% för fem år.

Pratar vi 10 år så skulle jag nog binda nu på 6,00%. Jag tror att en sekulär inflation har bitit sig fast i systemet och kommer visa sig successivt. Att man idag kan binda på 10 år på ca 6% är en riktigt bra försäkring.

Räntan = real tillväxt+inflation, tex 6=3+3. I bästa fall 2+2=4. I värsta fall 4+10=14

Inga kommentarer: