tisdag 29 april 2008

Staten levererar

Nordea presenterade ett bra resultat idag. Starka ränteintäkter och kostnaderna hyggligt under kontroll om man bortser från den fortsatta personalexpansionen i Polen och Baltikum. Aktien är upp 2,5% på en i övrigt ganska svag marknad. Rapporten per se var faktiskt precis så bra och Nordea är den säkraste och bästa nordiska banken men frågan är hur länge det håller.

Vinsten baseras till stor del på intjäning från löne- och sparkonton och det är knappast uthålligt med så höga marginaler på så enkla produkter. Nordea ser billigt ut i absoluta tal, men relativt andra banker är den riktigt dyr. Är det verkligen motiverat med en överlevnadspremie? Tror marknaden att andra banker kommer tvingas till nyemissioner eller minskad tillväxttakt? Ska SHB, Swedbank, Danske, DNBNOR göra nyemissioner? Tror marknaden verkligen att Investor/SEB kommer lägga bud på Nordea med en väsentlig premie?

Danske bank är verksam på ungefär samma affärsområden och i samma länder som Nordea. Danske är av samma storleksordning som Nordea. Danske levererade en riktigt dålig rapport och med svaga utsikter för 2008, medan Nordea upprepade sina utsikter (trots att man ligger efter målet avseende relationen kostnader/intäkter i första kvartalet). Danske är ned 4% idag. Är det rimligt med så stor skillnad mellan bankerna? Jag är tveksam, särskilt med tanke på att det är Danske som anses ha bäst koll på siffrorna, medan Nordea fortfarande är ett löst sammanfogat konglomerat utan integrerade datasystem.

Inga kommentarer: