måndag 21 april 2008

Slut på loseruppgången säger Morgan Stanleys strateger

Inte för att jag hyser något större förtroende för MS, men de försöker nog ha rätt ibland i alla fall och någon gång värper den blinda hönan ett ägg, precis som jag.

MS pekar på ett antal tekniska faktorer för varför fyndköparna nu skulle tröttat ut sig och den längre nedgången kunna fortsätta. Jag var inte uppdaterad på att huset MS var så negativt, utöver strategerna med Roach i toppen. Det är de nog inte heller när allt kommer omkring. Det är bara strategernas syn och inte analytikerna. De är fortsatt bullish på det mesta som finns på börsen.

Bank of America bidrog till att pressa kurserna efter lunch, men snart skakade man av sig det vanliga bruset av kreditförluster och menade att botten var nådd... Suck.

Det som stör mig mest i min negativa syn är att Yenen försvagats mot dollarn senaste 4 veckorna. Jag vill se den trenden vända NU och carrytrade-flödena vända tillbaka och därmed dränera kapitalmarknaderna på lånade pengar.

1 kommentar:

Konsten att Lyckas sa...

Jag tror att vi kommer att se en neutral marknad till månadsskiftet jun/jul då jag tror att helvetet kommer att braka löst ordentligt.

När man tittar på olika Subprimestockar så talar många inom Fixed Income om "Two-Twentyeights" eller kort 2-28s.

Subprime som affärsidé är att du som är mindre bemedlad får låna pengar till ett fastighetsköp till en rabatterad räntesats, en sk sub-prime eller om man ska vara svensk och fisförnäm i sin översättning mindre än primärräntan.

Men, man ska komma ihåg att bostadslån är långa åtaganden från såväl kreditgivare som kredittagare, i regel MINST 30 år.

Så, affärsidén Subprime bygge rpå att du får låna till en rabatterad ränta, Subprime de första TVÅ ÅREN, DÄREFTER BETALAR DU EN BETYDLIGT HÖGRE RÄNTA, långt över "vanliga lån".

Varför ska man då utsätta sig för detta?

Jo, bakgrunden har länge varit att den amerikanska fastighetsmarknaden ( liksom den svenska ) har stigit kraftigt och syftet med att ha två års "ränterabatt" är att värdet på fastigheten ska ha åkat så pass att du kan ta nya humanare lån på fastigheten och bli av med subprime som är på väg att bli allt annat än SUB prime.

Bakrgrunden till krisen började med att FED började höja räntan vilket fick till följd att fastighetsmarknaden började mattas av, priserna steg inte lika kraftfullt. Detta var 2004-2005. Detta fick då till följd att fler och fler INTE kunde gå ifrån Subprimeformen till vanliga lån utan åkte på 28s, dvs 28 års ockeränta. Och alltefter man fortsatte höja räntan desto värre blev. Den i särklass största kullen subprimelåntagare tillkom första halvan 2006.

Vad händer när dessa går från Two till Twentyeight?