tisdag 29 april 2008

Marknadens diskonteringsprocess

Marknaden straffar den allmänna uppfattningen så ofta den kan. Detta uttrycks också som att marknaden ser förbi dagens nyheter och förutspår morgondagens nyheter. En tumregel säger att marknaden vänder i genomsnitt 6 månader innan den underliggande ekonomin och företagsresultaten gör det. Detta är en ganska användbar modell men inte hela sanningen. Snarare ”chansar” marknaden ofta idag på att det blir tvärtemot den allmänna uppfattningen om hur det blir imorgon.

Ett aktuellt exempel är husbubblan, kreditkontraktionen och konjunkturen i USA. I vintras föll marknaden då den ”insåg” hur illa det inom kort skulle se ut för banker, huspriser och ekonomisk tillväxt. Marknaden studsade kraftigt mitt i den värsta nyhetsfloden trots att chocken sannolikt skulle sänka ekonomin minst kommande 12 månader. Denna negativa, och sannnolikt sanna, bild var dock den allmänna uppfattningen och skulle ”straffas”. Marknaden ”gissade” istället redan på den tillfälliga ekonomiska styrka som rabattcheckar och lägre ränta skulle till sommaren och ignorerade allmänhetens pessimism på längre sikt.

Just nu levererar bolagen hyggliga resultat och snart ser vi konsumtionseffekterna av rabattcheckarna i USA som delas ut denna vecka. Allmänheten ser fram emot en bättre ekonomi och till Q2 och andra halvåret en acceleration i företagens resultat. Allmänheten hoppas med stigande akteikurser på att förekomma denna ekonomiska uppgång som ännu inte syns. I själva verket håller marknaden redan på att "förbereda" en straffande börsnedgång, som i grunden baseras på den ekonomiska svaghet som fallande huspriser och svagare utvecklingsländer sannolikt ger under H2 2008 och 2009. Allmänheten var bra på bollen andra halvåret 2007 och i januari 2008, men har blivit för positiv sedan dess. Nu kommer marknaden straffa denna hybris just när många tror att faran är över.

Investerare känner sig smarta och förekommande som diskonterar positiva effekter av räntesänkningar, bättre export i USA pga svag dollar och en konsumtionsboost av extra skatteåterbäring innan dessa syns i statistiken. De kommer nog få ångra sig när statistiken presenteras och kurserna ”oförklarligt” faller...

Observera att ord som ”chansar”, ”insåg”, ”straffa”, "förbereda" och ”gissade” ska tolkas i överförd bemärkelse och inte bokstavligen. Marknaden är inte samma sak som konsensus eller allmänhetens genomsnittsförväntningar eller liknande. Snarare tvärtom. Marknaden tänker inte. Marknaden är bara där den är som en effekt av miljarder faktiska investeringsbeslut och penningströmmar, snarare än en intellektuell sentimentsundersökning.... och när alla har köpt finns inga köpare kvar. Ja, förutsatt att inte fler pengar dyker upp.

Inga kommentarer: