torsdag 10 april 2008

Självmord i häktet - vad är problemet

Jag såg på Akuellt ikväll när bekymrade reportrar, poliser, fackföreningsföreträdare m.fl. försökte reda ut hur det kan förekomma så många självmord bland brottslingar. Utgångspunkten var att det var polismyndighetens fel, alternativt staten som inte satte av tillräckligt med resurser för att kunna förhindra självmorden.

Min lösning är enkel: Sätt av ännu mindre resurser och spara både på kostnaderna för psykologer och poliser och på kostnaderna för de intagna (eftersom de blir färre ju fler som tar livet av sig). Det borde vara varje människas fria val att styra över sin egen kropp utan att andra ska tvinga en att göra saker man inte vill med den. DET om något borde vara en grundläggande mänsklig rättighet - inte något som skattepengar först ska exproprieras från en redan hårt ansatt befolkning och sedan användas till att begränsa ens mest basala friheter.

Som sagt. Vad är problemet?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Självklart borde det vara den enskilde individens rättighet att bestämma över sin egen kropp.

men..

Om vi ser till de självmord som skett på vårt lands häkten så kan man börja fundera.
Kan man verkligen säga att intagna verkligen bestämmer över sina egna kroppar? De befinner sig under hård övervakning och under stränga restriktioner.

Kan de vara så att det är isoleringsskadorna som leder till självmord?