torsdag 17 april 2008

Armageddon? Inte riktigt ännu i alla fall

GE kom, Nokia kom, börsen gör det så småningom. Med det menar jag förstås att kurserna i sinom tid ska nedåt i takt med att vinsterna faller.

(fast man ska inte blunda för att JP Morgan var ok, Merrill också om man bortser från att nedskrivningarna var 1,5 miljarder USD högre än väntat, Intel starkare än väntat och även IBM helt ok. Öht ser rapporterna i första kvartalet ganska bra ut och bolagsledningarna ler förtroendeingivande, men mellan raderna börjar det ändå knaka)

General Electric har länge manipulerat sitt resultat genom att ta fram realisationsvinster vid försäljningar. I det senaste resultatet hann de inte göra det pga den oväntade Bear Stearns-krisen. Det har nu satt fokus på inte bara GE utan även andra bolags metoder att nå eller slå analytikernas förväntningar.

Visst, Indien och Kina kommer fortsätta växa snabbt med västmått mätt och ge draghjälp åt USAs och Europas företag, men icke desto mindre blir skillnaden mellan 10% och 5% tillväxt kännbar. Dessutom är det sannolikt att åtminstone Kinas egentliga tillväxt kanske varit 15% och ett tapp till 5% skulle verkligen ge effekt på USAs redan bräckliga ekonomi.

Fler problem: Lönerna stiger snabbt i östeuropa och Asien och inflationsimpulserna i USA blir mycket värre än så pga den fallande dollarn. Mat och energikostnader räknas bort från rapporterad inflation, men i andra rundan slår dessa igenom i form av höjda priser på andra produkter (pga löneanspråk och kompensation för höjda produktionskostnader vid högre elpriser) och centralbankerna tvingas höja räntan istället för sänka den. I Europa håller ECB ställningarna med 4% ränta och ändå stiger inflationen. I USA spelar Bernanke högt med en extremt låg ränta på 2,25% och om inflationen får fäste blir det riktigt illa. Det är bättre med en kraftig och relativt kort recession än ett utdraget inflationsproblem (jfr Zimbabwe om ni verkligen vill se vad inflation kan göra. Afrikas Kornbod, ett av de ”rikaste” länderna i Afrika, har blivit ett av de fattigaste pga flera hundra tusen procents inflation. 100000% officiellt, men börsen steg 300000% förra året och det var sannolikt ingen bra affär att äga aktier där i alla fall)

Hursomhelst, det här är långa och stora puckar. Alla har lånat sig till framgång i ökande grad de senaste 25 åren. När ekonomin har hackat till har politiker och banker hittat nya sätt att hålla den lånefinansierade expansionen vid liv. I den sista spurten lånade man ut till arbetslösa och fattiga, utan krav på dokumentation och ofta till en nollränta i starten, amorteringsfritt eller t.o.m. negativa amorteringar så låntagaren inte bara salpp betala ränta utan t.o.m. automatiskt ökade lånet varje månad och fick ut kontanter att shoppa för. Gratis hus och shoppingpengar medan bankerna redovisade hög lånetillväxt och starka resultat. Företagen sålde till den shoppande befolkningen. Den bästa av alla världar för individer, banker och företag – på lånad tid.

Företagens vinstmarginaler är på all-time high. Om det ska ned till snittet eller under ska vinsterna ned med 30-50%. Hushållens sparandekvot är negativ i USA. Om den ska upp till 8-10% försvinner 6-7% BNP-tillväxt i USA under anpassningen. Banksystemets gearing är högre än någonsin, värre än inför 30-talet. Om bankerna först ska göra nödvändiga nedskrivningar och kreditförluster och sen minska sin egen gearing/hävstång/belåning försvinner 10-tals procent av USAs BNP-tillväxt under anpassningen, dvs istället för 5% nominell tillväxt i fyra år kanske det blir hälften och den reala tillväxten omkring 0. Detta Armageddonscenario är inte sannolikt, men möjligt. Sannolikt blir det illa men inte riktigt så här hemskt. Jag skulle ändå förbereda mig för 25-50% lägre börskurser med en botten om 12-18 månader och huspriser som faller 25% med en botten om 24-36 månader. Under tiden kan man passa på att successivt snitta ned sig i riktigt bra företag med bra cash flow, låg belåning, hållbar affärsmodell och bra marknadsposition. Undvik allt smått. Många av dem kommer få det riktigt svårt, vilket dessutom kommer slå mot bankerna även i Sverige. Nordea går inte konkurs så den kan man nog börja köpa under 50 kronor men vara beredd på att snitta ned sig senare. Ericsson under 5 kronor kan vara bra. Hennes är kanon. Köp successivt hela vägen ner. Det är omöjligt att säga en botten i den, men går den till 250 är det bara att börja tanka tror jag. Se upp för alla verkstadsföretag in i det sista. Vänta till de gör panikemissioner eller ställer in utdelningarna nästa sommar.

OK, jag drar iväg... inte ens jag tror riktigt på vad jag säger även om indikationerna finns där. Fortsätt köpa på alla nedställ, precis som ni gjort sedan 1984. Jag tror det går åt skogen, men det gör inte du. Så länge du inte belånar dig blir det nog bra i slutändan om du köper hela vägen ner. Om 5 år är du en vinnare och jag sitter och undrar varför världen finns kvar – det gäller även i armageddonscenariot eftersom jag kommer missa vändningen uppåt 2009.

Och som sagt, just nu ser ju kvartalsrapporterna helt ok ut... utom vissa

1 kommentar:

Anonym sa...

Skönt tips på Ericsson! Har funderat länge på hur den kan vara så omåttligt populär. Tex så är den ALLTID som en av fem aktier köprekad i Aktiespararen (panelen består av 100 av Sveriges främsta aktieexperter). I några års tid stod den i princip still runt 25-30 kr och se hur den rasat nu. Varför är den så omåttligt poppis? Är det flockbeteende bland förvaltarna som gör det?