onsdag 30 september 2009

Jobbstatistiken sämre än väntat. Köp på dips


ADP employment change kom just (14:15) in på -254k istället för väntade -200k. Som framgår av grafen fortsätter jobbsituationen att förbättras i lagom takt (eller snarare sagt: försämringstakten fortsätter att avta), men eftersom det var sämre än väntat så faller börsen lite.
Jag tror man ska passa på att köpa på den här typen av intradagnedgångar. Det är i vilket fall som helst INTE den här typen av information som kommer knäcka uppgången.

5 kommentarer:

Peter sa...

... och bara 15 minuter senare kommer Q2 (obs! "andra kvartalet") för BNP i USA in lite starkare och dumma traders drar direkt upp eurostoxx en halv procent.

Peter Eek sa...

Tung eftermiddag. Chicago PMI blev droppen som sänkte index efter några dagars svag statistik (medan jag var på kafferast = ).

På den positiva sidan så kan knappast någon klaga på att det är svårt att komma in i marknaden. Det är ju inte direkt så att den springer ifrån köparna.

Anonym sa...

Läste i Sydsvenska Dagbladet idag om EU-mötet om budgetunderskotten. Det finns två läger: De som förespråkar att länderna ska strama åt och se till att få ner budgetunderskotten genom bl.a. skattehöjningar och besparingar. Sedan finns lägret som tycker man ska fortsätta tillåta budgetar med stora underskott. Sverige tillhör det första lägret och de är oroliga för att läger två:s passivitet leder till inflation och räntehöjningar.

Om läger ett får som de vill bör det leda till åtstramningar, sjunkande penningmängd och recession. Om läger två får som de vill blir det stigande räntor och med dagens belåningsgrad bör det väl leda till...recession. Är jag överdrivet pessimistisk?
/Richard

Peter Eek sa...

Hej Richard.

Nej, du är helt rätt på det. Det är åt skogen med ekonomin oavsett politik, p.g.a. den höga belåningsgrad som tynger systemet på flera plan (banker, privatpersoner, stater).

I stort sett är det omöjligt att höja räntan utan att knäcka konsumenterna. Samtidigt gör låg ränta att alla spelar lånespelet ett varv till. Det är ju ingen idé att satsa i ekonomin (riktiga verksamhetsinvesteringar) för den är FUBAR. Därför köper man mer eller mindre avkastande befintliga tillgångar istället för att skapa nya. Alltså köper man aktier, hus, guld, olja, naturgasfonder, bankhybrider, företagsobligationer och vad helst man kan komma på - utom riktiga investeringar som ger nya jobb eller bygger på att konsumenterna har jobb.

Köpen/tillgångsinvesteringarna görs med nya lån (bankerna mycket sugna på att låna ut pengar) eller befintliga lån. I båda fallen ökar räntekänsligheten ytterligare eftersom höjd ränta inverkar negativt på tillgångsvärdena. Successivt målar man in sig i ett lågräntehörn där man möter samma framtid som Japans erfarenhet de senaste decennierna.

Myndigheter lutar alltid åt att stimulera hellre än bromsa, så under överskådlig tid kommer man försöka stimulera igång ekonomin, men pengarna går inte till verksamhetsinvesteringar utan till tillgångsinvesteringar och då intensifieras stimulanserna. Förr eller senare blir budgetunderskotten för stora och långräntorna stiger trots nollkorträntor och då kommer en korrektion, men jag tror det kan vara ”senare” och att vi innan dess ska ha en urblåsning på uppsidan liknande slutet av 1999, början 2000 – ett perfekt 10-årsjubileum m.a.o. Denna urblåsning uppåt drivs, som torde framgått, av myndigheternas upprepade och allt intensivare, men ultimat misslyckade, försök att stimulera ekonomin och det läckage av pengar till tillgångar som sker när tron på ekonomin är i botten.

Peter Eek sa...

... Ett av mina bästa kvartal någonsin (men inte lika bra som Q1 i år) följs nu av en ganska dålig första dag i Q4. Tur att jag bara råder andra att köpa på dips, medan jag själv ligger med endast en halvlång position.