tisdag 25 augusti 2009

Huspriser


Huspriserna i USA är fruktansvärt viktiga. Om de går upp mildras kreditförlusterna för bankern och konsumenterna får andrum. Bankerna får större utlåningsutrymme, liksom konsumenterna.

Case/Shiller släpptes kl 15 idag och då årsrörelsen bara var -15% istället för -20% för huspriserna. Även C/S 20 överraskade positivt men inte lika mycket. Aktiekurserna tog ett snabbt skutt uppåt i samband med siffran men är nu tillbaka på nivåerna innan siffran.

Jag är skeptisk till statistiken eftersom den manipuleras av skatterabatter, manipulering av foreclosures och andra stimulansåtgärder. Samtidigt är det precis sånt här jag tror kommer fortsätta under mycket lång tid. Ekonomin är så illa ute att man inte vågar släppa efter det minsta lilla. Problemen efter Lehman (big L som var tänkt att visa att ”banker” visst kan gå omkull, men istället fick alla att säga ”aldrig igen” och därmed blev moral hazard värre än någonsin) har skrämt myndigheterna så att Bernanke fått frikort att göra vad han vill och nu blir han nominerad igen. Helicopter Ben kommer trycka pengar som om det inte fanns någon morgondag och det håller så länge det håller och då kommer nästa krasch få 2002 och 2008 att se rätt fjantiga ut.

Till dess ligger jag lång och allt längre i takt med att jag vågar köpa. Jag småköper hela tiden på bakslag nu och siktar på kort sikt på 1/3 av min mentala limit, men sen blir det nog ännu mer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Lång i vad? Vilka aktier ser köpvärda ut? Tycker allt ser snordyrt ut, både i Sverige och världen.

Peter Eek sa...

Dessutom: Det sägs att consumer confidence redan har släppts och att det är mycket positivt. om fem minuter vet vi.

Peter Eek sa...

det ÄR dyrt, men kräver leap of faith. Köp i stort sett allt - gärna det du tycker verkar värst. köp Swedbank, SEB, Nordea mm banker. Köp hela verkstadslistan - kanske inte så bra i Sverige just idag men desto bättre på kontinenten. Köp Securitas. Köp läkemedel och detaljhandel. Köp index om du inte orkar med värderingen på enstaka aktier. Köp Eurostoxx index (det gör jag) eller OMX bull

Peter Eek sa...

Det blev 54,1 mot 47,9 väntat på cons conf och nu drar det faktiskt ytterligare lite (trots viskningarna innan)

Anonym sa...

Hmmmmm... Intressant, gör tvärtom... just nu enligt min magkänsla/kaffesump....Jag brukar normalt följa trenden... magen är dessutom lugn?!? konstig känsla när man ligger fel

Lev väl
Ola

Anonym sa...

Jag blir mer och mer nervös inför framtiden. Hur länge kan penningtryckandet hålla marknaderna uppe? Hur sanslösa blir konsekvenserna när allt rasar? Blir det västvärldens fall? Kommer det att bli hyperinflation så att alla ens besparingar försvinner? Finns det någonstans att placera pengarna så att de överlever den kommande kraschen?osv...osv

Peter Eek sa...

Anonym: jag delar din oro till fullo. Kontanterna är långt ifrån säkra och allt annat känns osäkert. Man tvingas vara på tårna bara för att hålla status quo.

Cash is trash gäller nog dock under överskådlig tid. Pengarna måste vara investerade när myndigheterna trycker pengar och därmed rånar den icke-ägande klassen.

Anonym sa...

"Pengarna måste vara investerade." I vad? Om börserna kraschar, huspriserna faller osv. Guld?
/Richard