fredag 7 augusti 2009

Viktig statistik i USA


Payrolls (14:30 idag) kan kanske skaka loss marknaden uppåt eller nedåt.

I den pågående cykeln är sysselsättningen sannolikt ledande istället för eftersläpande det är därför payrolls är så viktigt.

Det beror på att fler arbetslösa orsakar fler kreditförluster och därmed ännu en negativ runda i recessionsspiralen. Grundorsaken till att det fungerar så i den här recessionen, till skillnad från andra, är att dess källa låg i för hög belåning och dåliga krediter, medan normala cykliska perioder av ekonomisk svaghet beror på lagerkorrektioner.

Halv tre presenteras alltså sysselsättningsförändringen i USA. Officiell snittprognos är -325k, men t.ex. Goldman (-200k) och Deutsche Bank (-150k) har mycket mer positiva förväntningar. Vissa funderar t.o.m. på om det kan bli ett positivt tal, dvs ÖKAT antal sysselsatta.

Frågan är då vad som egentligen är förväntat och vad som då är positivt eller negativt. Egentligen kan man tycka att allt mellan positiva tal och som mest -467k som i juni ju innebär en förbättring, eller ska man jämföra med officiell prognos på -325k, eller kanske majtalet på -322k. Eller är det mäklarfirmornas prognoser som styr som styr?

Jag blir förvånad över hur ekonomin och statistiken fungerar oavsett. USA har ju rekordhögt antal som jobbar deltid och bland fulltidarna jobbas färre timmar i veckan än på mycket länge. En arbetsgivare behöver alltså inga NYA anställda, bara fler TIMMAR och mindre deltid. Därmed borde payrolls inte kunna förbättras. Fast det är klart…, man kanske inte behöver säga upp folk heller (även om nyheterna är fulla av just sånt och det är det som lyft vinsterna i Q2 när intäkterna har fallit) och någon gång ska ju antalet sysselsatta öka.

Jag tror att den underliggande positiva processen för aktiekurser finns kvar; inflöden, ”mindre sämre”-statistik, stimulansprogram och en vilja att köpa på sånt som inte är riktigt dåligt. Jag tror att det räcker med ett tal på -350k eller bättre för att marknaden ska stänga högre idag. Då är man av med osäkerheten som statistikpresentationen innebär och kan fortsätta som vanligt. Dvs köpa.

3 kommentarer:

Peter Eek sa...

-247k

som väntat kanske man kan säga, men marknaden tar initialt ett glädjeskutt. Osäkerheten över för denna gång...

Aktieblogg sa...

Japp, nu fick jag också "ge mig". Köpte bull strax efter statistiken. :)

b.hunter sa...

Välkommen till det vinnande laget ... ;) Enda problemet är väl att det börjar kännas lite väl trångt här ... när självaste überbjörnen blir bull är det kanske läge att reducera? ;)