onsdag 22 juli 2009

Protektionism och tillväxt. New Normal

De flesta är överens om att den protektionistiska lagen som Smoot och Hawley fick igenom efter den stora kraschen 1929-32 kraftigt förvärrade depressionen.

Det är komparativa fördelar, specialisering och handel (inom nationer och mellan nationer) som skapar välstånd, tillsammans med teknologisk utveckling (verktyg och arbetsmetoder). Om man med protektionistiska åtgärder, t.ex. som ett svar på ökande eller ihärdig arbetslöshet (vilket hela världen upplever just nu eller får erfara framöver), globaliseringstakten eller t.o.m. reverserar den så försvinner ytterligare en komponent av värdeskapande.

Istället för extra hög tillväxt och marginaler under en period av tilltagande globalisering får man normaliserad eller lägre tillväxt beroende på om globaliseringen bara når en platå eller faktiskt backar. Sedan G20-mötet i höstas då länderna skrev på ett fördrag om att inte begränsa den internationella handeln har 17 av de 20 länderna genomfört protektionistiska åtgärder. Sedan i september 2008 har totalt 90 globaliseringsbegränsningar noterats i G20 och andra länder. Både USA och Kina förespråkar "köp lokalt", liksom Frankrike, Tyskland, Italien osv.

I framtiden har vi alltså lägre eller minskande finansiell hävstång (hos banker, hos företag och hos konsumenter när de köper bilar, hus och elektronikprodukter), lägre eller minskande konsumtionsvilja och -förmåga (ökat sparande pga tvång och oro), minskad globalisering (lägre omsättning för företagen och lägre marginaler pga sämre skalfördelar och tullar) samt en nyktrare syn på vad som faktiskt är normal tillväxt och vinstmarginal (och därmed lägre värdering på börsen). I framtiden har vi hårdare regleringar på bankerna (utöver begränsad hävstång även begränsningar i storlek och verksamhetstyp) och högre avgifter (för att skapa en buffert för framtida kriser). I framtiden har vi alla högre skuldbörda (om än förhoppningsvis minskande genom nämnda åtgärder som ökat sparande och minskad konsumtion) och räntekänslighet och samtidigt ett överhängande inflationshot pga ej uppenbara flaskhalsar i produktionen och obsolet långtidsarbetslös arbetskraft med allt mindre relevant kunskap.

Denna "New Normal"-framtid skiljer sig väsentligt från hauseeåren, Goldilocks, globaliseringseran 1982-2000-2007. Just nu, i ett historiskt bear market rally sedan början av mars, drivet av stimulansprogram av episka proportioner så hoppas och vill alla tro på en fortsättning och återgång till det gamla paradigmet, men sanningen är att när man lånat för mycket så har man lånat för mycket och kan inte rätta till problemet med ännu mer lån - oavsett om det är du, staten eller kapitalet som lånar. Lån är just lån och de ska betalas tillbaka i framtiden, med ränta, med ökat skatteuttag, med mindre konsumtion. Det som såg ut som en hausse ska reverseras, normaliseras och normalt även undershoota för att kompensera för euforiska felinvesteringar, investeringar i överkapacitet mm.

I New Normal är vinsterna lägre, tillväxten lägre och värderingarna lägre. Frågan är mest när detta går upp för världen. Jag står stark på kortsidan, men jag förstår verkligen lockelsen att köpa nu och tro att man köper motsvarande i mitten av 2003 innan globaliserings- och lånevågen drog igång på allvar och därmed kan se fram emot en fantastisk börsavkastning under flera år.

Jag förstår även lockelsen i sista-idioten-strategier som att köpa för att andra tror på en ny äkta hausse, dvs chansa på att idioterna driver det här uppåt en bra bit till, men sen hoppa av när den sista idioten köper. Jag förstår det och jag kan se att man gör det med privata miljoner, men jag gör det inte med andras miljarder.

Ergo: ni får inte ut något positivt av mig idag heller : )

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant syn. Har sett spekulation i att det blir berg o dalbana i många år / det kan fungera med detta fundament + att massan (läs jag... mf) ändå garanterad går in igen om/när det finns en lägre ingångs-nivå. Sen så blir vi kanske mer observanta med att gå ur istf att sitta kvar iom det som har utspelats/utspelas, om cyklerna blir snabbare än tidigare så finns lärdomarna kvar. En hållbar oändlig tillväxt är kanske inte möjlig...
MEN om dom stora (nordiska);>)))börsbolagen skulle börja betala ut avkastning per kvarttal kanske?! Fortfarande borde våra sparpengar gå att använda för att bygga företagsamhet via börssen långsiktigt med friska pengar och kunna växa långsiktigt... Är det monopolbolag/energi/konsultföretag odyl som är dom långsiktiga placeringsmöjligheterna om det värsta blir verkligt? Sen skvalpa runt med en mindre summa på tillväxt -/ bull och försöka pricka lite trender i börsen. Finns det krafter som försöker anpassa/utveckla börssens fundament inför framtiden? Ex olja som spökade tidigare/lagstifting. osv...
Hur som helst så lyser solen nu
Lev väl
Ola

Peter Eek sa...

Jag ansluter mig till synen på en lång sidledes rörelse, väldigt likt Japan efter den initiala kraschen med precis den dynamik du beskriver.

Jag tror inte Q-utdelningar gör någon skillnad.

Jag tror också att kapitalism fungerar framöver, dvs att sparpengar investeras i produktion och bygger värden. Det är bara det att jag tror attvärderingar och vinstförhoppningar är alldeles för höga och det tar tid att växa ifatt förväntningarna. Antingen behövs en krasch eller så blir det en utdragen sidledes zombiemarknad - kanske en supermarknad för vissa typer av traders.

Sen tappade du mig lite, men jag tror att peak oil blir ett verkligt problem och att ökade regleringar och protektionism också sänker det totala värdet på aktier. Jag har ingen åsikt om monopolbolag eller specifika vinnarsektorer just nu, men blir det precis som Japan så är utilities och monopol bra grejer. Det gäller att ha prismakt och kunden i ett järngrepp för att pressa ut stabila priser trots fallande köpkraft. Det gäller fundamentalt och på lång sikt, kansk FÖR lång sikt även för mig.

Jag tror man ska försöka sikta in sig på verkstadsbolag, transport och annat cykliskt och försöka haka på i rallyna. Med Japan 1990-2009 som modell varade rallyna 6-12 månader samt samma 4-årsrally nyligen som alla andra och nedgångsperioderna i 1-2 år.

Anonym sa...

Tack för input. Men alla krafter har en motkraft... Kanske snart igen; konsumera mera istf spara(tråkigt och 0% ränta)investera(börssen osäker)....Det fungerade ju förrut.. Ooops! simsalabim...eller... ;>)

Lev väl (köpte bear)
Ola