fredag 24 juli 2009

Köpläge?

Så här kan man också tänka

1. Oljepriset är upp lagom mycket (tillräckligt för att signalera god efterfrågan, men inte så mycket att det tynger konsumenter och företagsvinster)
2. Kopparpriset är upp på nya årshögsta, +100% sedan botten på julafton. Jag brukar visserligen hävda att det bara är Kina som spekulerar och diversifierar från dollarn, men om det inte kan bevisas så får man gå efter tumregeln att Dr Koppar visar vägen för världsekonomin och just nu alltså bättre än på länge
3. Dr Kospi (Sydkorea) säger samma sak som Dr Koppar. Full fart framåt
4. Hokus Pokus: S&P 500 har brutit upp genom alla relevanta glidande medelvärden samt upp på nya årshögsta. Nu har chartisterna fritt spelrum upp till förra sommarens nivåer som ligger 30% upp
5. Rapportperioden tas emot riktigt bra. Resultaten är lite mer bättre än väntat än vanligt och även ganska dåliga rapporter straffas inte längre så hårt. Visst är Ericsson ned 8% idag och Microsoft 7% i natt, men det är inte 15-20% i alla fall och pengarna roteras säkert in i andra aktier snarare än till cash.
6. Husstatistiken igår, både volymer och priser visade fortsatt förbättring. Jag tror att det rör sig om en tillfällig paus, drivet av stimulanser, husköpsbidrag, exekutiva auktioner mm, men de facto har husstatistiken förbättrats några månader och det är bilar och hus som är bland de viktigaste branscherna. På tal om bilar så funkade skrotningsbidragen mycket bra i Europa och nu är det USAs tur. (jag menar att man bara tar av framtida bilförsäljning, men det SER ju bra ut NU i alla fall)
7. Prognoserna för 2010 på S&P är 72 USD per aktie, vilket motsvarar 18% RoE för bolag exkl financials, dvs en ny TOPP-nivå efter bara fem kvartal från botten (1992 ff tog det 11 kvartal och 2001 ff tog det 20 kvartal) och det är trots att jämförelsetalet för RoE 2006-07 var boostat av subprime, globalisering, belåning, Kina, Indien osv. OM analytikerna får rätt för 2010, ja då ska man verkligen köpa aktier nu. Då är 30% upp från idag nästan billigt.
8. Goldman Sachs tjänar rekordmycket pengar. Strunta i att det är subventionerat av staten och att det höll på att gå illa. Det viktiga är ATT de tjänar som de gör och med statens goda minne. Då vet vi att banker alltid kommer åtnjuta den statusen i framtiden. Detsamma gäller svenska banker.
9. IFO index av direktörernas förväntningar i Europa var oväntat starkt i förmiddags och vem ska säga att de har fel?

Möjligheterna är oändliga. Aktier går alltid upp och nu när de gick ner är det bara att passa på.

Ironi åsido, momentum är helt klart uppåt och folk ser åtminstone delar av det ovan och pengarna strömmar in i fonder och hedgefonder. En sak vet jag i alla fall, marknaden är rationell och aktierna korrekt värderade ungefär lika ofta som en klocka som står stilla går rätt. Nu kanske det ska vara dyrt i ett år innan ”sanningen” går upp (HOPPAS INTE DET) för aktörerna. Själv får jag ta det kvartal för kvartal och bara fortsätta gräva i fundamenta. Det är allt jag kan och vill göra.

2 kommentarer:

Egon sa...

Pling, pling och pling igen.

Peter sa...

: )

ligger du och plockar?