onsdag 22 juli 2009

En spänd fjäder?


Grafen avbildar VDAX, europeiska volatilitetsindex (jämför VIX, US vol.index.). Många mäklare jublar för varje dag den faller, dvs för varje dag som riskaversionen minskar, som viljan att betala för skydd mot nedgång minskar. Observera då att den 3 sep 2008 hade VDAX en lokal botten på ca 20, att jämföra med dagens 25. Den här indikatorn är bara en bland många opålitliga måttstockar på köp- och säljintresse på marknaden. Den betyder varken mer eller mindre och den går inte att tajma sina kortsiktiga order på.


Den visar emellertid att marknaden just nu inte är förberedd på att något negativt ska hända och om det mot förmodan skulle göra det måste prophandlare som goldman och riktiga investorer betala för skydd och/eller sälja av sina positioner och därmed förstärka den negativa rörelsen. Det behövs inte mycket för att den ska fjånga iväg som en spänd fjäder: En negativ kommentar från en viktig VD, en mutation i influensan, ett makrotal eller politikeruttalande om inflation, kapacitetsutnyttjande, arbetslöshet som tar död på de "gröna skotten"...


Tills dess kanske vi trillar på uppåt eftersom flödena pekar ditåt, men gör inte misstaget att tro att det här är en permanent uppgång. Marknaden har sedan länge lämnat fundamenta och den sannolika framtida utvecklingen och istället diskonterat n återgång till de gamla lånefinansierade hausseåren.


Caveat Emptor

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag beundrar din starka övertygelse om kommande nergång och, framförallt, att du inte gör efterhandskonstruktioner och påstår att du sett uppgången i tid. Följer din blogg med glädje.

En fråga: Tror du att bostadspriserna i Sverige står inför ett fall (kraftigt)? Sveriges bostadspriser har ju stått emot bra jämfört med andra länder hittills.

Peter Eek sa...

Bostadspriserna i USA förvånade mig under många år. jag trodde spelet var över där redan 2002, men det tog 4-5 år till inann de toppade ur och så sakteliga började falla.

De svenska bostadspriserna förvånar mig just nu. De har stigit lika mycket som i andra länder och Sverige har dragit minst lika mycket nytta som andra av globalisering och låga räntor.

Därmed anser jag att det är upplagt för att Sverige och Spanien ska utvecklas på samma sätt som Irland, UK, US mfl vad gäller bostadspriser. Det dröjer lite extra bara innan proppen går ur.

Om USAs Shillerindex kan falla 33% (juli 06 till apr 09) så borde Sveriges husprisindex kunna falla lika mycket (Sverige är inte bredare eller konstigare än USAs mix av rostbälte, storstäder och tropiska hotspots). Hittills ligger husprisindex på 1,878m i juni 2009, vilket är 1% under juni 08 och knappt 2% under high i feb 2008 (1,910m).

Det borde finnas förutsättningar för 30% lägre snittpriser härifrån och då förstås ännu lägre på enskilda objekt och delmarknader. Jag är redo att köpa mer om det faller, men mycket kan gå fel med pris på realtillgångar när centralbankerna trycker pengar. Det kanske bara blir realpriset som faller 30% och inte det nominella...