Guld - Nästan det enda man törs äga nuförtiden...
Jag köpte senast guld (8 aug 2012) när priset (då 1612 USD/Oz) kämpade underifrån med 100-dagarssnittet. Sedan dess (16 aug) har priset hållit sig över 100-dagars... tills idag då priset just nu (1691,6) fallit under 100-dagars.
Jag hoppas och tror att aktier och guld ska falla tillsammans kommande månader. Om det faller till omkring 1600 hoppas jag våga köpa lite igen (1% av mitt net worth) och sedan ytterligare i takt med fallande pris. Kanske vågar jag hoppas på att fiska in det sista (upp till 5% av NW?) närmare 1528 USD/oz (gamla bottnar och Fibonacci 23,6%). Det är i alla fall drömmen. Jag behåller då kapacitet att dubbla till t.ex. 10% av NW om guldpriset skulle falla väsentligt (1285 kanske, vilket är Fibonacci 38,2%)
Jag kommer inte köpa guldaktier (gruvor) den här gången, även om mina guldgruveaktier gick dubbelt så bra som guldet den senaste omgången. Jag litar helt enkelt inte på bolagen eller för den delen deras kostnadskalkyler eller marknadens riskpremieutveckling om aktier blir en avskydd tillgångsklass.
Efter en inledande finansiell press på både aktier och guld tror jag att gulds safe haven-status ger en bra bas för kraftig uppgång på längre sikt, inte minst på grund av brist på andra intressanta tillgångar (om jag får rätt i min negativa syn på aktier). Det är därför jag kommer köpa guld i vår/sommar (2013) och också därför jag kommer fortsätta ligga kort marknaden (privat refererar jag då till OMX via XACT BEAR) en bra stund efter att jag redan köpt guld. Jag har inget target price för guld, men jag har tidigare gett ett räkneexempel som antyder att guldpriset skulle kunna femfaldigas för att kunna utgöra en rimlig andel av en global finansportfölj.
I första hand tror jag på en nedgång i OMX med ca 20%, men jag har inte stängt fönstret för nästan en halvering av index till samma nivåer (ca 600) som gällde i slutet av 2008. För det krävs dock att en global negativ spiral av sämre ekonomi och stigande riskaversion utvecklas utan att penningtryckande lyckas bromsa den. Det förefaller trots allt ganska osannolikt att det ska kunna bli lika illa som när man trodde att Lehmans konkurs kunde hota det globala finansiella systemet.
Å andra sidan borde extrema monetära åtgärder (t.ex. en radering av Treasurys skuld till Fed) kunna ge upphov till just sådana farhågor. Dessutom, hur ska man våga prisa svenska verkstadsbolag och banker om/när de redovisar förluster med högst oklart datum eller metod för att återvända till vinst? Idag, när penningtryckande anses vara självklart positivt för börsen låter det som en permabjörns pinsamt naiva önsketänkande. För tyska pensionärer är emellertid penningtryckandets negativa effekter något man till varje pris vill undvika.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Fysiskt guld eller pappersguld? Båda har ju sina fördelar, största nackdelen med fysiskt är nog dock att jag ogärna vill sålla mig till "de där", konspiratoriska preppers som samlar konserver och guld i väntan på domedagen
Pappersguld duger gott åt mig. Jag tror inte att fysiskt guld kommer krävas för att undfly myndigheterna. I alla fall inte på mycket länge.
Jag planerar inte för domedagen. För mig är det en finansiell placering som ersätter obligationers och fastigheters tidigare roll.
Jag tänker mig guld som 5-10% av min portfölj (och alla andras), men att jag köper mina andelar innan alla andra och sedan säljer av lite i takt med att guld stiger som andel av den globala portföljvikten.
Skicka en kommentar