torsdag 20 december 2012

GDP magic

GDP (+3,1% Q3) är inte bara eftersläpande. Den är manipulerad också. Och då tänker jag inte på inflationskomponenten.

De fiskala stimulanserna måste minska och egentligen reverseras. Om fiscal cliff blir av så blir den orange stapeln -5,00 procent, dvs långt nedanför bilden. T.o.m. bara -1,00% på gov cons skulle se rätt dramatiskt ut jämfört med +0,75%. Jämför med Q4 2010 och Q1 2011 t.ex.

Lageruppbyggnaden på 0,73% är inte heller rimlig.... om inte ekonomin verkligen ska ta fart förstås så det bara var smart att bygga upp lager. Sanningen är emellertid nog att lagren blev stora för att man sålde mindre än väntat.

Konsumtion utgör 70% av ekonomin och ska vara så att säga på riktigt. man ska dock komma ihåg att stimulanser, extremt låga räntor, studielån, billån mm som bara tillfälligt håller uppe konsumtionen. Egentligen behöver alla spara och om regeringen tvingas även bara lite över budgetstupet så minskar nog konsumtionen också av oro för framtiden (en framtid med högre skatter, sämre pension, medicare, stimulanser osv) och lageruppbyggnaden behöver reverseras eller åtminstone inte byggas på ytterligare.

Man kan lätt tänka sig (ganska stora) minus på alla staplar utom export/import och Fixed Investments (=capex). Det kan inträffa i samma kvartal, men kanske mer sannolikt negativt för olika komponenter i olika kvartal. Hursomhelst så borde och kan 2013 blir riktigt svagt om inte Obama och Fed gemensamt trollar fram budgetunderskott på 10% igen, ett underskott som Fed förstås finansierar till 100%.

Inga kommentarer: