tisdag 18 december 2012

Mauldin om guld

John Mauldin (Thoughts from the Frontline) köper guld varje månad, men hoppas att han inte ska behöva guldet. Det är bara hans försäkring mot oansvariga myndigheter, precis som han har t.ex. en brandförsäkring han hoppas slippa behöva.

JM påpekar att guld fortfarande inte varit lagligt lika länge som det var olagligt i perioden innan (1933-1974).

Mauldin ger ett par argument mot guld (t.ex. högt realvärde sett till senaste 200 åren samt till den senaste lagliga perioden på 37 år, normalpris i förhållande till militärlöner de senaste 2000 åren) och några för guld (försäkring mot valuta och obligationer om man är amerikan eller japan, guldbrist om alla centralbanker ska ha samma guldproportioner som t.ex. US Fed i förhållande till BNP eller befolkningsmängden).

Jag har mitt eget räkneexempel givet att guld ska utgöra en större andel av en global investeringsportfölj, t.ex. 5-10% istället för 1%. Jag är dock inte ute efter guld som försäkring mot en apokalyps eller hyperinflation. Jag ser det som spekulation i att andra "greater fools" ska rusa in i guld efter mig när gemena man grips av guldfeber efter att ha först blåst upp aktier 1996-2000 och huspriser 2000-2006 (-2012 i Sverige).

3 kommentarer:

Gustav sa...

Du har inte satt dig in i teorin om Freegold, via bloggen FOFOA? Jag har läst en del och det är en hel del intressanta tankar även om jag inte håller med om allt.

Tyler sa...

http://fofoa.blogspot.se/

Anonym sa...

[URL=http://pharmacypills.atspace.co.uk/buy-amitriptyline-canada/purchase-endep-10-mg-online.html]purchase endep 10 mg online[/URL]