tisdag 11 augusti 2009

Nästa hype kan bli produktivitetstalen


Från och med i dag halv tre börjar produktivitetstalen i återhämtningsfasen offentliggöras. USAs Q2-tal väntas bli 5,5%, men statistiken är ryckig och osäker och bygger bl.a. på lönekostnadsindex. Hursomhelst, allt välstånd bygger på produktivitet. Enklast är att tänka sig en Robinsin Crusoe-ekonomi på en person. Om han producerar 5% mer per tidsenhet, dvs 5% mer per person vid en given arbetsinsats så kan han också konsumera 5% mer totalt och per person. Alternativt kan han välja att jobba mindre och ta mer semester på någon söderhavsö.


Tillgång till kapital (land, plog mm) och insatt arbetstid avgör total produktion. Produktivitetstalet är det som lyft oss från stenåldersgrottorna till ett liv med stora, fräscha enfamiljsbostäder, jetdrivna utlandssemestrar, platt-TV och personliga motorfordon.


I en återhämtningsfas släpar sysselsättning och löner efter, medan (efterfrågan och därmed) produktionen ökar. Det kan ge upphov till fantastiska produktivitetstal och hög lönsamhet. Jag tror inte att det är uthålligt, men kommande månader och kvartal kan det bli hype kring just produktivitetstalen. Prognosen för USA Q2 är 5,5%.

1 kommentar:

Peter Eek sa...

Produktiviteten blev 6,4%, tack vare extremt låg ULC (arbetsenhetskostnad) på -5,8%. underliggande produktivitet var alltså inte så bra som man kunde hoppats.

Aktier gick först upp litegrann, sen ner till flat och nu en halvtimme senare ned relativt mycket... men det kan ju lika gärna vara någon annan nyhet som flyter runt i etern medan jag skriver.