onsdag 23 mars 2011

Skuldsättning

Så här ser skuldsättningen ut i USA och Europa. Det som mäts är skuld/BNP vilket dels är för snällt, dels blir att jämföra äpplen och päron pga olika stora statsapparater. Skuld/privat BNP är ett bättre mått eftersom det är den närande sektorn som ska stå för återbetalningen. Nåja, poängen är inte absolutnivån utan skuldsättningen relativt historiken. Skulderna är summan av publika (stat) och privata (individer och företag) skulder så det är som tur är inte bara staten som ska försöka betala alltihop. Däremot är det i grunden samma pengar som ska användas eftersom företagen och individerna dels ska serva sina egna skulder, dels betala den skatt som ska serva statsskulden.
 
Från grafen torde det vara uppenbart att vi befinner oss i ett instabilt territorium och att skuldsättningen måste/kommer minska till "normala" nivåer förr eller senare. OBS också att maximum på 30-talet uppnåddes då ekonomin kraschade och BNP minskade 30% samtidigt som skulderna föll långsammare än BNP. Idag har vi nått liknande highs innan kraftiga fall i BNP. Det kan bli spektakulärt när det väl knäcker.
 
Med normala räntor har varken Europa eller USA råd att serva sina skulder. Redan på 5% går det åt 12-13% av BNP till att bara betala räntan och när marknaden tycker att ett land har svag kreditvärdighet sticker räntorna lätt till 10% och kostnaden till 25% av BNP, vilket i USA är nästan dubbla totala skatteintäkten (det är dock som sagt inte statens som ska betala alltihop). I ett sånt läge lär dock BNP falla liksom skatteintäkterna och folks och företags betalningsförmåga var lägre pga hög arbetslöshet och låg efterfrågan/låga vinster. Just nu hålls räntorna artificiellt låga genom QE-program, men förr eller senare nås en brytpunkt då reptricket inte fungerar längre.
 
Men, nu glömmer vi det här långsiktiga problemet, liksom vi konstaterar att lite kärnkraftshaverier, tsunamis och hundratals efterskalv inte påverkar börsen i närtid. Efter en liten paus på börserna igår kan vi skjuta ny fart dag.
 
Lång som en kalsong. (och lite nervös eftersom Stora Björn ligger och lurar)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är USA och euroland, ja. Hur är det med Sverige?

Privatekonomiskt: Kommer även den svenska bostadsräntan att tvingas upp när USA:s ränta "sticker till 10%"?

Peter Eek sa...

Sverige är knepigt. Vi är så små och så öppna (65% av BNP=export) att vi kan svänga på vilket sätt som helst. Det beror så mycket på enskilda företag och regering att stora makroanalyser har mindre betydelse.

Sverige har inga (överhängande) problem med skulder eller underskott och med nuvarande regering lär vi inte få det heller. Om det blir lånekris i resten av världen behöver Sverige inte vara med och slåss om pengarna så länge vi har budgetbalans.

Tvärtom kan Sverige hålla räntorna låga eller t.o.m. sänka dem om resten av världen får problem (påtvingade besparingar och låg tillväxt globalt följer på låneproblem)

Om låneproblem för USA, Europa, Japan mfl också leder till recession, då får Sveriges exportmaskin problem. Sannolikt kan vi ändå hålla hygglig balans i budgeten och hellre acceptera besparingar och låg tillväxt än lånefinansierade stimulanspaket.

Lägre tillväxt och färre exportjobb betyder också att vi kan ha en lägre styrränta utan att riskera inflation

Jag tror inte du ska behöva vara orolig för ditt bostadslån utan kan lugnt låna mycket och rörligt. OBS. Detta är inte en rekommendation, bara en tanke :). Jag tror RB kommer få justera ned sin räntekurva om något år.

DOCK: OM, om, om det blir en så kraftig global recession att våra exportbolag kroknar helt OCH vänstern får makten, så kan handels- och budgetunderskotten bli för stora och sossarna försöka stimulera ekonomin och tvingas låna till detta. Då måste Sverige slåss på en lånemarknad med höga räntor, vilket även påverkar boräntorna.

Anonym sa...

Tack för det uttömmande svaret. Det är en fantastisk förmån att kuna få sådana här råd av en person jag känner fullt förtroende för.

"Litar aldrig på bankers råd"

Peter Eek sa...

Banker är obehagliga... De är som torghandlare - de gör aldrig en dålig affär. Skillnaden är då att man vet att man köper billigt skit.

Tjänstemännen på bankerna har i bästa fall ingen aning om vad de säljer och i värsta fall full insikt och full provision på sina lotteriprodukter

Jag har ingen provision, ingen reklam, varken ansvar eller uppsida. Jag ser endast till min intellektuella hederlighet och anseende. På så sätt torde jag vara mer pålitlig än bankerna. Men jag har verkligen inte alltid rätt - även om jag oftast har en åsikt och ett resonemang.

Tack för förtroendet trots alla mina fel.