onsdag 2 mars 2011

Kinas femårsplan och dess konsekvenser

Morgan Stanleys Stephen Roach skrev i förrgår om Kinas 12e femårsplan som han räknar med kommer fokusera på ökat serviceinnehåll i Kinas ekonomi, högre löner (inte minst på landsbygden och friare rörlighet för arbetskraft) och mindre sparande/mer konsumtion (genom ökad säkerhet i form av bättre socialt skyddsnät – ska Kina bli socialistiskt? Idag är genomsnittspensionen totalt per arbetande kines mindre än 3000 kr. Inte per månad eller år alltså, utan totalt från pensionen till döden)

 

Good stuff, tycker Roach, om Kineserna börjar konsumera. Värre är dock att den nya modellen betyder att Kina slutar finansiera USAs underskott, eftersom minskad produktion och handel, samt ökande pensionsåtaganden betyder minskade överskott och därmed mindre behov/vilja/förmåga/medel att spara i US treasuries.
 
Ännu en spik i kistan för västvärldens skuld- och konsumtionssamhälle m.a.o.
 
We are all doomed, som Marc Faber säger
 
Dock, som Hickey ofta påpekar, så kan det gå upp ännu mer innan det går ner. QE2 kommer följas av QEx tills dollarn kollapsar och i QE-vågorna av nya pengar trycks guld, men även aktier (tillfälligt) uppåt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det läge att gå kort på OMX-termin nu? Eller ska man vara försiktig med kortposition i dessa tider av QE?

Vet inte om du följer råvaror men har du någon förklaring till varför naturgas presterar så dåligt samtidigt som olja stiger?

Peter Eek sa...

hej

jag följer inte råvaror på det sättet, men vad jag förstått är naturgas en lokal råvara och påverkas av den lokala utbuds- och efterfrågesituationen. Dvs naturgaspriset per energiinnehåll följer normalt INTE oljepriset eftersom de inte är riktigt utbytbara mot varandra (dels transportproblem, dels direkt användning)

Korta omx: jag skulle nog inte rekommendera att gå kort annat än med säljoptioner i dagsläget. QE kan fortsätta och kan då pressa upp kurserna mycket högre än man annars kunde tro. Jag minns fortfarande hur smärtsamt det var i slutet av 99, början 00 precis innan IT-bubblan sprack. QE kan ha samma effekt, dvs att det rusar uppåt som en sista dödsryckning innan det spricker.