tisdag 15 februari 2011

Honung för björnar

David Rosenbergs artikel på sida 26 i FT idag, kolumnen "INSIGHT", berättar om det tålamodkrävande i att vänta ut uppstället som pågått sen mars 2009. Jag förstår honom precis.
 
Han jämför med the "bear market rally" of 2003-2007 som byggdes på en temporär boost i priset på en icke-produktiv tillgång (bostäder). Han säger också att de senaste två årens björnrally bygger på ännu svagare grund av monetär intervention som snart nått vägs ände. Det finns ingen underliggande produktivitetsökning som i efterkrigstidens baby boom-USA eller fallande inflation och IT-innovationer 1982-2000. Nu försöker man tvärtom skapa inflation och den enda "uppfinning" som präglar ekonomin är nya sätt att trycka pengar. Han dissar iPhone och Facebook som kul, men utan produktiv nytta, vilket eventuellt är fel av honom på lite längre sikt, men just nu håller jag med om att det saknas riktiga produktivitetsdrivande innovationer.
 
Jag börjar snart luta åt att vi går direkt till den stora björnen i år istället för via först en liten, sedan ett rally och därefter den riktiga baissen. Jag säljer småposter här och där i utvalda bolag som har alltför stora förväntningar på sig för året och liksom smyger upp min negativa exponering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hatten av och ett stort tack för intressanta inblickar i dina tankar.
Men är det inte så att utan en rejäl genomsköljare med hjälp av inflation, likt wc anka i sin bästa form, som tar ned skuldsättningen, har inte ekonomin en långsiktigt bra grund att bygga på? Några tunga år och där långsiktighet inte kommer att betala sig. När sedan detta problem med skulder gått ned om en 4 5 år är det ny kula och kanske kanske har vi lärt oss något om placeringar då. This time its different=)