Baksidan på FT har en intressant vinkling om bankerna efter bl.a. JP Morgans och Citis resultat. Investerare är glada över att bankerna lyckats lyfta näsan över vattenytan och visa positiva (precis) resultat. Bankerna jublar samtidigt över att de lagt krisen bakom sig, betalat tillbaka stödpengar, och pratar om återköp av aktier och att betala ut stora bonusar.
LEX poäng är att allt det här har nätt och jämnt gått att uppnå med en styrränta på 0%. När pengar är gratis som nu är utlåningstillväxten ändå bara ca 0, kreditförlusterna fortfarande höga och bankresultaten ca 0. Bankerna säger att nu har världen normaliserats och krisen är borta. LEX menar att ingenting är normalt när räntan är 0.
Jag håller med. Den negativa spiralen är aldrig långt borta när skulderna är höga och konsumenter och länder går på knäna trots att pengar är gratis. Att inflationen börjar visa sitt fula ansikte (mat, bensin) är verkligen inte bra i det här läget. Räntorna måste upp för att någon ska vilja köpa alla skulder och då har de skyldiga inte råd att betala. Som alltid finns det kanske en väg ut ur problemen, men just nu ser jag inte hur det ska gå till.
Min gissning är att vi först får en minikris kring PIIGS:en ungefär nu, sen går fokus över på konjunkturuppgången med bättre vinsteroch ganska låga aktievärderingar och ger stigande aktiekurser resten av året, med korrektioner lite då och då, så att 2011 påminner om 2010. Därefter, kanske hösten 2011, kanske inledningen av 2012 påbörjas en ny skuldkris och en oväntat tidig konjunkturnedgång som sätter dominobrickorna i rörelse och 2008 upprepas men med ännu större kraft än då. Tänk att det skulle bli just 2012 som domedagen kom trots allt :)
Min strategi blir attt invänta minikrisen, sedan köpa likvida aktier och index och gå rejält lång, men mot slutet av året minska positionerna och börja köpa säljoptioner.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar