torsdag 8 oktober 2009

Jobless claims


Är det dags för en positiv överraskning i jobbstatistiken? Jobless claims förväntas vara 540k för veckan till 3 oktober, något ned från 551k veckan innan. Jag singlar slant här på kontoret och undrar om det inte kan vara dags för en liten positiv överraskning i statistiken. För, talar att antalet nya arbetslösa inte fallit på länge trots all stimulans som borde ge mer och mer effekt. Mot, talar all negativ statistik vi fått de senaste veckorna.

Jag är ju lång och positivt färgad så därför ignorerar jag all negativ makroinformation och tror/hoppas bara att jobbmarknaden varit lite bättre. Tillsammans med Alcoas rapport igår kväll skulle det kunna ge marknaderna den skjuts de behöver för att gå till nya årshögsta, kanske även Sverige.
I övrigt så tror jag att rapportperioden blir ganska händelsefattig och att marknaden driver uppåt i lagom tempo i takt med att vi lägger rapporterna och nerverna bakom oss och kan se framåt mot 2010.

3 kommentarer:

Peter Eek sa...

-521k och cont claims ned till 6040k. Lagom bra siffror... Bra för aktier. Bra för mig.

Anonym sa...

Har din tro på långposition ändrat tidshorisont? Du låter mer långsiktigt positiv nu än när du sa att du tror att stimulanserna håller upp ekonomin fram till vintern, ungefär.
/Richard

Peter Eek sa...

Nejdå. Jag har ungefär samma tidshorisont som tidigare. Jag tror uppgången i huvudsak kan hålla in i mars ungefär.

Om jag ska nyansera det lite tror jag att med nuvarande takt så tar krutet slut till mitten av december och att man kanske hittar nya köplägen i januari, men ska man hålla på med såna prognoser får man nog fråga Saida och Nostradamus om råd istället.

Sen måste man alltid vara beredd på att läget kan ändras på vägen. Verkligheten består ju bara av en enda lång radda av oförutsägbara händelser, så prognoser är tämligen meningslösa - särskilt prognoser om framtiden : )