fredag 2 maj 2008

I väntans tider. Mer statistik, fler rapporter

I onsdags gjorde Fed ingen besviken. Det blev precis som väntat.

Idag presenteras statistiken över sysselsättningsförändringen i USA kl halv tre svensk tid. Trots att tillförlitligheten i siffran är minimal, trots att volatiliteten är extrem och trots att statistiken bakåtjusteras i flera år framöver så brukar den ha ett rejält och direkt genomslag på aktier och obligationer.

Det finns en viss risk att siffran är riktigt svag och kan sätta press på börsen. Antalet nya arbetslösa som presenterades igår var lite sämre än väntat och det är knappast någon hemlighet att finanssektorn och bilindustrin går minst sagt knackigt over there.

Å andra sidan spelar det nog mindre roll den här gången, precis i enlighet med tillförlitligheten hos siffran i sig. Det finns gott om pengar i världen och de ska placeras i någon tillgångsklass. Kontanter är inte ett alternativ när inflationen fått lite fäste och metaller, råvaror och liknande exotiska tillgångar är inte öppna för alla. I praktiken får man (de stora livförsäkringsbolagen och allemansfonderna) välja mellan obligationer och aktier och obligationer är inte så lockande nära all-time low i ränta och med risk att avkastningen eroderas av inflationen. Aktier kan ju faktiskt ses som en real hedge mot stigande priser och bara inte vinsterna faller väsentligt så är aktier ganska billiga.

Att sen jag råkar tro att vinsterna ska göra just det senare (falla rejält) och kurserna gå samma väg är en helt annan femma (jag tänker på sedlarna som fanns på min tid, till skillnad från dagens myntvariant).

Inga kommentarer: