onsdag 7 maj 2008

Kultur, vilken kultur?

Kultur är de avtryck människan gör. Kultur är de avtryck vi råkar göra snarare än de en elit skulle önska att vi gjorde. Stenålderslämningar och liknande var knappast medvetna, precis som våra riktiga kulturyttringar inte heller är det. Det är vi alla, allas våra gärningar totalt sett som är dagens kultur. Att subventionera "skräp"-kultur (STV1, STV2, teater, opera, museum mm med låga tittarsiffror) som en liten minoritet uppskattar är ett fruktansvärt slöseri med allmänna medel.

Coca cola, Seinfeld och McD, för att inte tala om Play Station, Grand Theft Auto IV, privata skyskrapor osv. är mycket bättre exempel på vad människan faktiskt gillar och hur hon lever, dvs vår kultur - det som framtiden kommer beskriva som vår kultur. Skattesubventionerade dokumentärer om ålderdomshem eller bidrag till icke-kommersiell konst , litteratur, TV och tidningar däremot är på sin höjd misslyckad kultur, skräpkultur som glädjer få och kostar många.

Att sossarna f.ö. kallar det för "skatterundgång" (på morgon-TV i tisdags) om privata företag får dra av på skatten för kulturbidrag är mer än upp-och-ned. Det innebär ju förstås minskad rundgång eftersom pengarna slipper gå via skattekontoret. Problemet är väl som vanligt att Margareta Winberg, eller vem sossarna har som frontfigur, alltid vill maximera statens makt och använder vilka argument som helst oavsett sanningshalt.

Inga kommentarer: