tisdag 13 maj 2008

Fortfarande negativ

Det har varit en kamp på aktiemarknaden i maj. Börsen som helhet rör sig inte ur fläcken – jo, förresten, intradag är svängningarna stora och mer eller mindre oförklarliga. Marknaden handlar upp och ner på makrostatistik och företagsrapporter, men inom ett intervall eller s.k. trading range. Hög inflation i UK kanske pressar kurserna på fm och stark detaljhandel i US lyfter kurserna på em. Avvikelserna är fånigt små för en utomstående men analyseras och extrapoleras in absurdum av oss på marknaden.

Det är inte lätt att göra vare sig till eller från i den här miljön. Jag tror fortfarande att vi har sett det bästa aktier har att ge på ett tag, men på kort sikt är det egentligen aldrig någon idé att försöka spå börsutvecklingen.

Min syn i korthet: Aktier ser billiga ut och är faktiskt det med nuvarande vinstprognoser. Jag tror emellertid att prognoserna ska ned rejält för att normalisera ett antal makroekonomiska obalanser som byggs upp under lång tid. Därmed är aktier mycket dyrare än de verkar och det kommer investerarna upptäcka pö om pö det kommande året. Kanske ger det sakta fallande kurser eller så kommer en plötslig smäll, triggat av ett enstaka nyckeltal på makro-, eller mikrosidan. Buyers beware!

Inga kommentarer: