onsdag 12 maj 2010

Mycket bearish (17.04)

Jag är mycket negativ till aktiemarknaden, men för tillfället stannar jag kvar neutral sedan måndag eftermiddag (se kommentar till förra inlägget). Rörligheten på marknaden är extrem och jag har redan ett bra resultat att försvara så jag kan lika gärna ta en paus för att tänka igenom hur fundamenta, momentum och psykologi kan tänkas samverka framöver.

Det finns mycket att vara negativ över. Asien signalerar en kommande ekonomisk nedgång (halvledarpriser, asiatiska ledande indikatorer, asiatiska aktiekurser, inte minst asiatiska IT-aktier) och Kina håller explicit på att tighta sin ekonomiska politik och vill t.ex. att huspriserna ska falla med 25%. USAs aktiemarknad har kämpat sig till nya årshögsta innan förra veckans ras, men nu börjar VL-index signalera en tydlig dubbeltopp (Value Line = marknadsviktat index över alla aktier), precis som kinesiska small caps. Även grafer över värderingsmultiplar som P/E-tal brukar trenda och nu ser trenden ut att vända till det negativa. Det skulle också stämma bra med stigande räntor och inflation, vilket i sin tur är helt i enlighet med de massiva monetära stimulanser som genomförs. Guldpriset sätter nya all time high as we speak, vilket är ytterligare ett symptom på oro över inflation och allmän riskaversion. Och LOIS-spreaden fortsätter upp trots EU-paket och dollarswaplinor mellan Fed och ECB.

Marknaden påminner alltmer om 70-talets mardrömsutveckling med stadigt stigande inflation och räntor, fallande värderingsmultiplar, fallande aktiekurser, stigande guld- och oljepriser.

Om jag måste göra en sak så är det att köpa guld. Mitt nästa val blir att köpa säljoptioner och till sist att gå kort via aktier och terminer (eller kanske Exact Bear eller vad den heter). Vill man göra det neutralt kan man kanske köpa Tyska index och sälja resten av Europa, men det lockar egentligen inte mig. Tills vidare ligger jag dock neutral och väntar på nästa ”spelomgång”.

Jag tror att skräcken redan har gripit tag i marknaden. Man har lärt sig via 2008 och förra veckans ras. Den här veckans uppgång tycker jag fortfarande bara ser ut som en liten korrektion på en alltför snabb nedgång förra veckan och att nedgången när som helst kan ta fart igen. Jag skulle verkligen inte vilja vara outright lång nu, framöver, i år. Systemet är spänt till bristningsgränsen och marknaden är där och retar lite hela tiden från olika håll.

Hur gör man egentligen om man har 100% skuld av sin årsinkomst och samtidigt har 10% underskott i budgeten och alla andra har samma problem? Man måste skära till balans men då faller sannolikt inkomsten (bnp) vilket ger fortsatt underskott och dessutom stigande skuld i förhållande till inkomsten. Har man otur tappar man kreditvärdighet också så räntan höjs och underskott och skuld blir ännu värre. Då måste man skära ännu mer. Förr eller senare nås balans, men det kan vara oväntat långt ned, särskilt om många har samma problem samtidigt och långivarna är få och oroliga. Resultatet blir en utdragen period med låg eller negativ tillväxt och samtidigt höga räntor. Jag tror vi har nått ”breaking point” som på 70-talet eller möjligen jämförbart med 30-talet. Vi kan nog förvänta oss våg efter våg av besvikelser och negativa överraskningar, men såklart också massa positiva tjuvstarter som inte slutar förrän alla vinster och all aktieentusiasm är borta.

Det är enkla samband, men svårt att använda till aktiehandel. Man måste chansa på tajmingen, läsa kaffesumpen med tur och gissa att det är nu den kreativa förstörelsen kommer, den österrikiska utrensningen (syftar på den strikta austrian school of economics). Om man tar bort torsdag, fredag och måndag från en indexgraf i tex usa så har man bara kvar en tydlig och lätt accelererande fallande rörelse. Jag tror den fortsätter i samma stil och att vi ska minst 10% nedåt på relativt kort tid. Frågan är om starka Q2-rapporter hinner rädda långkalsongerna innan dess.

OBS dock att jag är en vakthund med koppel och munkorg. Jag är ju i stort sett helt neutralt placerad just nu. Liksom vulkanen Katla bidar jag min tid, men det är inte långt kvar till explosionen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

OK Katla vad gör man stående på sidlinjen nu - ska det fortsätta ner eller upp och testa toppen igen?

Peter Eek sa...

Jag letar efter ett SÄLJ-läge just nu, men har inte gjort något ännu.