söndag 23 maj 2010

Uppsida

Jag är medveten om att jag ibland överraskande snabbt kastar mig fram och tillbaka mellan köp och sälj, medan jag andra tider envist håller kvar vid en riktning mycket långa perioder (>1 år).

Jag bygger ju i stort sett alla mina marknadsidéer på fundamental mikro- och makroinformation och inte alls på teknisk analys, kaffesump, kycklinginälvor eller liknande. Att jag ändå ibland ändrar mig från sälj till köp på en halv dag beror på att marknaderna ibland står och väger och på att marknaden ibland kollapsar eller peakar plötsligt och för mig signalerar att kapitulation skett och att marknaden (eventuellt tillfälligt) lutar över åt andra hållet i balanserandet.

Så är det just nu. Jag sa sälj i torsdags förmiddag ca kl 10, sedan köpte jag ändå på nedställen i fredags och gick från något kort (1/4) till något lång (1/4). Det här beror inte på att jag är särskilt positiv till världsekonomin eller politikernas lama försök att komma tillrätta med statsskuldsproblemen. Jag är heller inte positiv till företagsvinsterna 2011.

Däremot har åtminstone andra kvartalet goda förutsättningar att fortsätta överraska positivt vinstmässigt och snart är det ju faktiskt dags att presentera resultaten för just Q2. Dessutom fick marknaden en extra urblåsning nedåt i fredags, tillräckligt tror jag för att skapa förutsättningar för fyndköp återigen.

Jag har svårt att se att det kommer särskilt mycket ny överraskande negativ makroinformation den närmaste månaden och då tror jag att minsta motståndet för den europeiska aktiemarknaden är uppåt. Om jag skulle placera på 12 månaders sikt skulle jag ligga kort, men nu är det inte så spelet är för en institutionell hedgefond. Varje månad räknas, eller åtminstone varje kvartal, så därför chansar jag hellre på att ligga lite lång en stund och försöka skalpa lite, lite avkastning från marknaden, medan jag försöker hitta ett bättre ställe att blanka med styrka ifrån.

Annars bland mäklarna så ber Minack på Morgan Stanley idag (ja, söndag) om ursäkt för att de försökte plocka småmynt framför ångvälten [han skriver faktiskt så] och rekommenderade Köp marknaden den 3 maj (ooops!). Nu går de tillbaka till huvudscenariot och tror på ytterligare 5-10 (snarare 10) procents nedsida innan det vänder upp igen. Jag kan se taktiskt varför de rekommenderar så och självklart kan det också bli så (många investerare är skadeskjutna efter årets första 5 månader med stora nedgångar i februari och maj). Jag tror emellertid att Minack just nu fallit ur gungan och att de flesta pengarna därute hellre äger aktier än ingenting eller obligationer och att det därför snarare går upp än ned när det inte spys ut negativ ny information.

Alltså, Köp så fort ni kommer åt om ni av någon anledning känner för att haka på mig och mina idéer. Det är dock en tunn soppa ni vill försöka livnära er på om ni gör det - och jag tar som sagt inget ansvar för någonting utom mina kunder.

4 kommentarer:

R sa...

Har följt den här bloggen ett bra tag nu och finner den mycket intressant. Finns det något sätt att få kontakt med dig för att få info om vad som krävs för att placera i hedgefonden du sköter?

dionysos12@gmail.com

spear sa...

De som köpte så fort de kom åt fick en jobbig dag.

Peter Eek sa...

Vem bryr sig om EN jobbig dag? Vi investerar på helt olika sätt du och jag? Det finns inga problem alls med en jobbig dag, eller vecka eller ens en hel månad per se.

Jag har utnyttjat läget till att köpa mer under lunchdippen idag, ett s.k. gratisläge när man redan har bestämt sig för att det är värt det högre upp.

Du kanske är daytrader och då kan det upplevas jobbigt med några dagars felpositionering. Jag däremot har oftast mina positioner på ett års sikt (men vill helst kunna redovisa bra månads- eller åtminstone kvartalssiffror).

spear sa...

Allt blir säkert bra i efterhand.