onsdag 2 juli 2008

Svart månad för många

Jag är faktiskt lite förvånad över hur många hedgefonder som har kört i diket i juni. Jag som faktiskt var lite imponerad av mina kolleger, som ju inte förlorade särskilt mycket i nedgången i första kvartalet och sen fångade uppgången i april riktigt bra. Men nu... vad har de gjort? Hur kan man förlora 10-20% i en enda månad och vara på minus i år, när trenden är solklar och allt svagare fundamenta stöder trenden? Undrar hur många som fortfarande tror att det ska upp härifrån...

En liten sammanställning (varför finns det inte en ordentlig sajt som lägger upp alla registrerade specialfonders resultat i takt med att de publiceras?):

Consepio +8% i juni och +11% 2008 är inte illa. Baisse-Ragnhild börjar hitta rätt till slut

Brummerhuset gjorde det också bra med Futuris +8% i juni och +15% för 2008, Lynx +5% resp +19% och fondifonderna Helios +1% i juni och +6% i år och Helios 2xL +2% i juni och +9% i år. Avrundat till hela procent är ingen av Brummerfonderna back i år (Zenit och Avenir dock något under nollan)

Systematiska Fonder Tornado var också upp men fonden är ny och oprövad (se nedan under förlorare)



MEN DET VAR TYDLIGEN SVÅRT ATT HÅLL I PENGARNA I SOMMAR; KOLLA FÖLJANDE LOSERS

DLG med minus 14% i juni och -22% i år, Gladiator (Avanza) -19% i juni -10% i år och Radar -14% i juni och -7% i år har haft det riktigt tufft i juni

Thenberg Hedge (ca -10% juni) resp Nordic Hedge (ca -5% i juni) är också ned kraftigt i juni och ned på helåret 2008

RAM One -7% i juni, -2% för 2008

Även Eikos med -4% i juni och ungefär samma på helåret har kört i diket

Systematiska fonder hade också en tung månad men totalt sett ett OK år: AMDT -3% i juni, -6% 2008, Risk Reward -4% i juni, +11% 2008, Tornado +5% i juni, +8% 2008, Scirocco +2% i juni, +8% 2008, Covered Call -6% i juni, +2,5% 2008. Endast AMDT har funnits klart mer än ett år så övriga fonder i Systematiskas utbud får ses som experiment tills vidare.

Aktieansvars Graal föll med 3% och är +/-0 på året

Brummers räntefond Nektar föll nästan 3% i juni men är fortfarande på plus 2% i år.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och intressant sammanställning! Som du säger är det förvånansvärt att flera hedgefonder, med sina fria tyglar, går så extremt knackigt en enskild månad, när trenden varit entydig. Man funderar på hur det står till med metoderna för position sizing och exits, har de litat för mycket på sina bedömningar och glömt riskkontrollen som ska hantera felsteg.

Överhuvudtaget verkar många hedgefonder ha gått ifrån konceptet med mindre svängningar och stabil avkastning till låg risk. Avkastningen pendlar kraftigt och vissa fonder var ju upp mellan 15-20% under årets första fem månader. Attraktivt för den breda massan av fondsparare förstås, men inte lika kul när pendeln svänger åt andra hållet. Känns som att hedgefonderna tappar lite profil och mer hamnar i samma risksektor som tillväxtmarknader.

Prof. Dr. Hans Byström sa...

jag är inte det minsta förvånad. vi behöver en ordentlig utsållning på hedgefondmarknaden! Jag är inte så insatt men tror du inte den typiska hedgefonden trots allt har ganska högt beta? Om inte, hur lätt är det att pricka vändningar på marknaden? 50% borde nog välja upp när det ska vara ner och tvärtom. jag tror inte det minsta på att hedgefondmanagers är bättre än alla oss andra på att placera.

Och placerar man andras pengar med obegränsad uppsida och ingen nedsida så tar man förstås en extra risk. ==> därav minus 20% på en månad

förresten, vet du ngt om Bid&Ask hedgfond?

ciao,
Hans

Anonym sa...

Hej Hans

Nej, jag vet inget om Bid&Ask tyvärr.