torsdag 10 januari 2008

SMS-lån

Med anledning av bankernas (några) fördröjning av SMS-lån såg jag följande kommentar på Finanskvinnans blogg: "ingen frågar om man har en inkomst att betala tillbaka med... usch!"

Det låter ju som rena drömmen. Enkelt och snabbt och man vet ju själv om man har råd.

På banken är det besvärligare - man måste ha fast anställning, kanske hela och rena kläder osv.

Om ungdomar är så dumma att de förstör sina liv med knark, alkohol, kreditkort, mobilräkningar och nu tydligen också SMS-lån, så är det bättre att införa ekonomiutbildning på skolschemat än att hindra näringsidkare med godtyckliga fläckvisa specialförbud.

Ungdomar har alltid gjort dumma saker. En del är puckade helt enkelt, men för den skull kan vi inte omyndigförklara alla pga några få idioter.Låt de som vill äta sig dödsfeta på McD. Låt de som vill elda pengar och låt de som vill ta dyra lån.Utgå från att de gör sin privata kalkyl om det är värt det eller inte. Utgå inte från att de är idioter som inte vet sitt eget bästa.

Mina barn skulle aldrig få för sig att ta SMS-lån för de har lärt sig att ta ansvar för sina handlingar och tänka efter före. Om vi ska prata om problem så är det curlingsamhället och curlingföräldrar som sopar en perfekt ofarlig friktionsfri väg framåt för kidsen. När sen en liten, 10 cm hög, tunn plywoodvägg kommer ivägen blir det totalstopp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Absolut. Smlån är dock inge tfarligt, som knark eller alkohol och har säkert räddat flera i nöd. Men som du skriver så skulle det behövas ekonomiundervisning i skolan som lär folk att lån ska betalas tillbaka och inte tas över sin återbetalningsförmåga