onsdag 19 december 2007

Vaxholm

Slutresultatet av Byggnads vs det lettiska byggföretaget Laval verkar vara att fackets blockad inte kunde motiveras av syftet. Med lite tur får Laval dessutom igenom sina skadeståndskrav mot de inblandade facken, vilket torde minska både stridsviljan och -förmågan hos det senare.

Det blev dyrare för skattebetalarna att färdigställa skolan, dyrt (förhoppningsvis) för facket och indirekt dess medlemmar och jobbigt för Lavals anställda som blev utan jobb och fick stå ut med hot och trakasserier under blockaden. Jag förstår verkligen inte hur facken kan motivera sin existens, men liksom biskopar i normalfallet inte tror på gud och sossepampar gör allt för maktens skull så är det naivt att tro att fackliga ledare skulle ha vare sig medlemmarnas eller samhällets bästa för ögonen - de har bara hittat en grupp tillräckligt lättledda slavämnen som gärna böjer sig för överheten om de tror att de därmed kan utpressa andra ännu lite mer.

Fack är pack och det är skönt att se att facket fick ta ett steg tillbaka. Fackets medlemsantal sjunker och unga väljer att inte gå med - om de ens känner till facket och vad det gör - så kanske har bland annat den fleråriga striden mellan Laval och Byggnads samt trakasserierna mot en liten salladsbar haft något gott med sig.

Inga kommentarer: