tisdag 18 december 2007

Få kvinnor som chefer

Dagens Industri skriver idag om bristen på kvinnor i ledande position i svenska storbolag:

40% av storbolagen har inte en enda kvinna i ledningen
14% av storbolagen har kvinnliga finanschefer
3% av storbolagen har kvnnliga VD:ar

På ledarplats beskrivs detta som ett kompetensslöseri och det påpekas också att kvinnor har bättre betyg och högre utbildning än män.

Vad synd att kvinnor slösar bort sin kompetens på lägre positioner, men vilket gyllene läge alla kvinnor har att starta egna företag som kan dra fördel av den kvinnliga kompetensen och blåsa banan av den mansdominerade konkurrensen. Det krävs bara lite framåtanda och riskvillighet så torde det vara en given succé. Varför händer nu inte detta? Är det för att tjejer förtrycks med barbiedockor och rosa kläder redan som mycket små... nja, kanske inte eftersom de trots detta får högre betyg och når högre i utbildningsväsendet. Eller beror det kanske på att de faktiskt inte har högre eller lika hög kompetens eller kanske på att de prioriterar annat i livet.

Kvinnor är underrepresenterade på tekniska utbildningar och överrepresenterade inom humanism. Det senare är kanske lite för flummigt för att ligga till grund för nya företag eller ledande positioner. Jag vet inte, men det är faktiskt upp till tjejerna själva att bevisa att deras kompetens och ambition är värd något i näringslivet - genom att starta egna företag - innan de kan serveras VD-poster och styrelseplatser.

Inga kommentarer: