måndag 10 december 2007

Socialbidrag

Försörjningsstöd heter det tydligen numera när kommunen ska ge misslyckade invånare medel för mat och husrum. Sven Otto Litorin hade verkligen svar på tal idag i en debatt på kommunist-TV med en vänsterpartist från Fagersta eller om det var Avesta.

Socialisternas riddare Jarl Alfredius försökte presentera informationen om socialbidrag som om kostnaderna för kommunerna eller lidandet för de misslyckade hade ökat, men SOL visste att arbetslösheten minskat och faktiskt även försörjningsstödet totalt sett, justerat för ökad invandring. I någon enstaka kommun, den värsta de kunde hitta antagligen hade soc-kostnaderna i sig ökat med 0,5 miljoner - en felräkningssumma i sammanhanget, särskilt med tanke på de ökade skatteintäkterna från de som nyligen fått arbete. Varenda punkt som motdebattören lyfte fram stack SOL mycket snyggt hål på med exakta siffror och tydliga svar på hur fler fått jobb, kommunerna fått bättre ekonomi, färre levde på vare sig socialbidrag, a-kassa eller liknande. Proffsigt. Tänk om budskapet kunde gå hem i sossestugorna också - att de faktiskt får det bättre av alliansens "orättvisa" politik.

Carolin från Hagfors var också med i inslaget. Hon hade varit sjukskriven i 6-7 år och levt på sjuklön, vårdbidrag och bostadstillägg men föll nu ur försäkringskassans system och fick istället söka försörjningsstöd. Hon tyckte att det var nedvärderande att tvingas byta namn på sina bidrag och dessutom konstigt att hon fått gå så länge i systemet innan någon reagerade och ville få henne tillbaka till arbetsmarknaden. Hon såg fullt frisk ut, verkade åtminstone normalintelligent och hade fint och prydligt hemma i den socialbidragsfinansierade bostaden.

Det är fruktansvärt att parasiter som Carolin har kommit undan med sitt snyltande så länge och skönt att se att det faktiskt händer något sedan alliansen fick driva igenom sin jobblinje.

Inga kommentarer: