Ja, kanske blir det utfallet i slutändan även om Bernanke et al lyckas blåsa liv i USA en gång till. Greenspan hade sannolikt rätt när han 1996 varnade för alltför vidlyftig optimism bland aktieköpare, men efter det har han bidragit till börsbubblan 1999-2000 med efterföljande kollaps. Den kollapsen reparerades med extremt låg styrränta, vilket blåste upp huspriserna i USA och medförde en lånekultur som inte setts sedan 1920-talet. Börsbubblan reparerades med en ännu större husbubbla och det senaste året har den senare börjat pysa ihop i accelererande takt. I fallet dras detaljhandeln, husbyggare, banker och finansförsäkringsbolag (monoliners) och förstås börskurser i de flesta bolag med.
Det kan redan vara över för den den här gången, tack vare Feds extremt snabba räntesänkningar. Det kan leda till att hushåll som ligger på gränsen nu klarar av sina räntor och amorteringar, andra hushåll kan ta nya lån till konsumtion och alla känner att myndigheterna inte under några omständigheter tänker låta USA hamna i recession. Denna tillit stimulerar fortsatt lågt eller negativt sparande och hög konsumtion samt investeringsviljan hos företagen. Hjulen snurrar vidare i lika hög takt som innan, men skulderna kvarstår... och växer. Förr eller senare ska räkningen betalas. Den här gången höll ekonomin tills Fed höjde räntan till 5,25%. Hur lågt behöver den sänkas för att ge det stöd som krävs och hur högt kan den höjas i nästa cykel? Sannolikt krävs minst 5% ränta för att hålla tillbaka inflationsimpulserna, men det är frågan om ekonomin tål det.
Det kan visa sig att slutresultatet blir att Fed inte räddar ekonomin mer än tillfälligt utan faktiskt bara lägger upp en straffspark som verkligen skadar ekonomin på längre sikt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar