onsdag 16 januari 2008

Excesserna rensas ut

Jag hyser empati för de som fortfarande äger aktier i år. Ni får en tillfällig tillbakagång i ert välstånd. För alla övriga finns nästan bara positiva effekter (nja, om du inte är lågutbildad eller har satsat på ett område för att du var intresserad snarare än för att det fanns långsiktigt goda utsikter och brist. Ingenjörer finns det alltid behov av - i princip är alla vi andra ett slags parasiter som får skylla oss själva).

Många har alltför länge blundat för riskerna med lån, med överdriven konsumtion utan sparandebuffertar, aktieinvesteringar, fastighetspriser osv. Det har medfört felaktig användning av tid och pengar, lagt grunden för accelererande inflation när kampen troddes vunnen och bäddat för överdrivna reaktioner på nedsidan när excesserna ska rensas ut. I vilket fall som helst är det bättre ju tidigare det sker och möjliggör en omstart från en sundare och stabilare bas utan alltför mycket undershooting.

Till priset av trots allt ganska små nedgångar i H&M, Sandvik och Ericsson och lite avmattning på bostadsmarknaden (-20-25% totalt kanske?) och motsvarande utveckling i övriga Europa och USA, så kan inflationstrycket bromsas, orimliga förväntningar på enkel rikedom mildras och mänskliga ansträngningar fokuseras på produktiva strävanden, uthålliga arbeten och utbildningar som för oss alla framåt tack vare att det för individerna bakom insatserna framåt.

Ingen blir rikare av att vi köper fler belånade aktier eller fastigheter. Då lånar vi bara av framtiden. Däremot får vi alla det bättre av uppfinningar och upptäckter som gör det billigare och enklare att transportera oss och produkter, att isolera och värma eller kyla byggnader, att producera och transportera elektricitet osv.

Överdrivna förväntningar har byggts upp och nu måste de tas ner igen för att stabilisera den långa utvecklingen. Om femtio år är vi alla rika med dagens mått mätt, men inte om vi inte lyckas undvika excesser följda av kraftig och utdragen pessimism och recession som på 30-talet.

Dessutom kan vi alla snart köpa H&M billigare oavsett hur negativa eller positiva vi är till omvärlden. Tacka börsraset för det.

Inga kommentarer: