onsdag 19 december 2007
Vaxholm
Det blev dyrare för skattebetalarna att färdigställa skolan, dyrt (förhoppningsvis) för facket och indirekt dess medlemmar och jobbigt för Lavals anställda som blev utan jobb och fick stå ut med hot och trakasserier under blockaden. Jag förstår verkligen inte hur facken kan motivera sin existens, men liksom biskopar i normalfallet inte tror på gud och sossepampar gör allt för maktens skull så är det naivt att tro att fackliga ledare skulle ha vare sig medlemmarnas eller samhällets bästa för ögonen - de har bara hittat en grupp tillräckligt lättledda slavämnen som gärna böjer sig för överheten om de tror att de därmed kan utpressa andra ännu lite mer.
Fack är pack och det är skönt att se att facket fick ta ett steg tillbaka. Fackets medlemsantal sjunker och unga väljer att inte gå med - om de ens känner till facket och vad det gör - så kanske har bland annat den fleråriga striden mellan Laval och Byggnads samt trakasserierna mot en liten salladsbar haft något gott med sig.
tisdag 18 december 2007
Tillbaka till Sovjet
Få kvinnor som chefer
40% av storbolagen har inte en enda kvinna i ledningen
14% av storbolagen har kvinnliga finanschefer
3% av storbolagen har kvnnliga VD:ar
På ledarplats beskrivs detta som ett kompetensslöseri och det påpekas också att kvinnor har bättre betyg och högre utbildning än män.
Vad synd att kvinnor slösar bort sin kompetens på lägre positioner, men vilket gyllene läge alla kvinnor har att starta egna företag som kan dra fördel av den kvinnliga kompetensen och blåsa banan av den mansdominerade konkurrensen. Det krävs bara lite framåtanda och riskvillighet så torde det vara en given succé. Varför händer nu inte detta? Är det för att tjejer förtrycks med barbiedockor och rosa kläder redan som mycket små... nja, kanske inte eftersom de trots detta får högre betyg och når högre i utbildningsväsendet. Eller beror det kanske på att de faktiskt inte har högre eller lika hög kompetens eller kanske på att de prioriterar annat i livet.
Kvinnor är underrepresenterade på tekniska utbildningar och överrepresenterade inom humanism. Det senare är kanske lite för flummigt för att ligga till grund för nya företag eller ledande positioner. Jag vet inte, men det är faktiskt upp till tjejerna själva att bevisa att deras kompetens och ambition är värd något i näringslivet - genom att starta egna företag - innan de kan serveras VD-poster och styrelseplatser.
måndag 17 december 2007
Mer högerkritik, Gant tackar nej, julhandeln slår rekord
Gantgrundarna tackar nej till budet från Lacoste. Grundarna tror på sig själva och sin förmåga att skapa ett varumärke. Kanske kan de skapa fler nöjda Gantanvändare än Lacoste skulle gjort, kanske kan de på så sätt göra världen och sig själva "rikare". Uppköpsförsök är bra. Hederliga och framstegsinriktade Nej ännu bättre.
Årets julhandel lär slå rekord. Trots finansturbulens i resten av världen och viss smitta även bland svenska banker handlar svenskarna mer än någonsin. Varje konsumerad krona innebär att det finns utrymme för fler jobb samtidigt som konsumenterna kan njuta av det köpta. Alla vinner på ökad konsumtion... nja kanske inte miljön då, men det är en helt annan fråga. Människans och alla andra djurs närvaro ändrar miljön. Vi skulle kunna utrota oss själva och lämna planeten åt sig själv men vad vore meningen med det. Precis som alla andra livsformer strävar vi efter maximalt antal och överlevnad. Om vi ska vara riktigt smarta och långsiktiga måste vi förstås även klara miljön, men det problemet kan även hanteras med teknologi - tex biologisk design, nanoteknologi och liknande.
fredag 14 december 2007
Örnar
Icahandlarna gör tyst uppror mot all köttfärs som slängs i onödan. Bra. Det vore förstås bättre om man visste hur gammal färsen är och kanske tom kunde lukta på den innan man köpte den, men i mina ögon är det helt OK att packa om gammal köttfärs som fortfarande är fräsch.
onsdag 12 december 2007
Fler ateister i USA
"According to figures compiled by the American Religious Identification Survey (ARIS), almost 30m people claimed 'no religion' in 2001, a doubling from 1991."
men E ger också följande skrämmande fakta:
"only 53% of Americans still say they would not vote for an otherwise well-qualified atheist.", dvs 53% är så överreligiösa att de aldrig skulle tolerera en president som är ateist. Hu!
tisdag 11 december 2007
Syntetisk biologi
Enligt Venter finns inga teoretiska begränsningar för metoden. Den kan användas för modifiering av bakterier såväl som människor, men som han själv säger: "Varför skulle vi ändra på hundarna, de är rätt bra som de är... och varför skapa gift- och koldioxidtoleranta människor istället för att rena miljön?".
På längre sikt kanske vi får till en mer mekanisk nanoteknik istället för Venters mjuka biologiska angreppssätt, men tills dess tar jag Venters lösningar före "gröna vågens" alarmism och vilja att begränsa människolivet varje gång. När forskarna har utrotat miljöproblemen kan nej-sägarna fokusera på "grå gegga"-hotet istället, dvs risken att konstruerade reproducerande organismer slukar all materia för att tillverka kopior av sig själva tills hela universum består av en grå gegga.
måndag 10 december 2007
Socialbidrag
Socialisternas riddare Jarl Alfredius försökte presentera informationen om socialbidrag som om kostnaderna för kommunerna eller lidandet för de misslyckade hade ökat, men SOL visste att arbetslösheten minskat och faktiskt även försörjningsstödet totalt sett, justerat för ökad invandring. I någon enstaka kommun, den värsta de kunde hitta antagligen hade soc-kostnaderna i sig ökat med 0,5 miljoner - en felräkningssumma i sammanhanget, särskilt med tanke på de ökade skatteintäkterna från de som nyligen fått arbete. Varenda punkt som motdebattören lyfte fram stack SOL mycket snyggt hål på med exakta siffror och tydliga svar på hur fler fått jobb, kommunerna fått bättre ekonomi, färre levde på vare sig socialbidrag, a-kassa eller liknande. Proffsigt. Tänk om budskapet kunde gå hem i sossestugorna också - att de faktiskt får det bättre av alliansens "orättvisa" politik.
Carolin från Hagfors var också med i inslaget. Hon hade varit sjukskriven i 6-7 år och levt på sjuklön, vårdbidrag och bostadstillägg men föll nu ur försäkringskassans system och fick istället söka försörjningsstöd. Hon tyckte att det var nedvärderande att tvingas byta namn på sina bidrag och dessutom konstigt att hon fått gå så länge i systemet innan någon reagerade och ville få henne tillbaka till arbetsmarknaden. Hon såg fullt frisk ut, verkade åtminstone normalintelligent och hade fint och prydligt hemma i den socialbidragsfinansierade bostaden.
Det är fruktansvärt att parasiter som Carolin har kommit undan med sitt snyltande så länge och skönt att se att det faktiskt händer något sedan alliansen fick driva igenom sin jobblinje.
söndag 9 december 2007
Teknikfientlighet
Will tror också att robotar tar jobben från vanligt folk: "Om en robot tillverkar en stol dubbelt så fort och dubbelt så bra som en människa, vad händer då med människan?"
Den här typen av oro för teknikutveckling är väldigt vanlig även om olika individers tekniktolerans är olika hög. Vissa drar gränsen vid kärnkraftverk, andra vid elektricitet och ytterligare andra vid nanoteknik, AI eller egentligen alla forskningsområden som har gjort väsentliga framsteg de senaste 20 åren. Teknikrädslan kan t.o.m. ge fysiska symptom som hos elallergiker.
Det positiva i kråksången är att för varje ny generation verkar en majoritet acceptera de framsteg som gjordes den förra generationen. Människan verkar ha en inbyggd anpassningsförmåga, men tyvärr också en inbyggd skräck för det okända. Lösningen är väl att göra det okända känt och efter en generation tas status quo för givet (känt). Utbildade och upplysta accepterar teknikutveckling lättare eftersom de förstår de underliggande principerna.
Kanske kommer alla levande vuxna i framtiden känna till Einsteins relativitetsteori, universums uppbyggnad, principerna bakom nanoteknik och artificiell intelligens och därmed också vända sig från den syn på religion som majoriteten har idag. "Ingen" tror längre på varulvar, vampyrer och liknande, få tror att jorden är platt eller universums mitt, många har ett öppet sinne för att det finns liv på andra platser än Jorden osv... ändå tror fortfarande 80% på en högre makt som lägger sig i naturlagarna och individuella människors liv- Även de som inte är troende ber på ett eller annat sätt, tex inför ett svårt beslut eller eller en fotbollsmatch.
Morris (the naked ape) hävdar att det är vårt primatarv som gör att vi saknar en riktig ledare, en alfagorilla som är så mycket mer än en kung eller president. Det gör oss väldigt mottagliga för religion, ja kanske t.o.m. beroende av en liknande tro, men kanske kan vi i framtiden ersätta dagens destruktiva tro på godtyckliga och onda gudar som vill få oss att försaka livet till förmån för en efter-döden-evighet i "paradiset" med något mer produktivt. Det vore en riktig utmaning för statsvetare och antropologer - att hitta morgondagens tro som ska ersätta kristendom, islam och andra dödsälskande religioner.
onsdag 5 december 2007
Livets kedja behöver inte sluta med vår generation
Livets kedja kanske slutar med vår generation
John Hartung tror att mänskligheten kan vara för evigt. Vi har möjligheten att i framtiden kontrollera evolutionen och universum och se till att livets kedja varar för evigt, men den religiösa agendan att hindra framsteg hotar att bryta kedjan i just vår länk.Som Hartung säger:
"Det största hotet är den största religionen, den vars gud det står om i bibeln",
"Författarna till bibeln gör väldigt tydligt att människan kan bli gudlik, men ska inte försöka för då kommer hon straffas (Babels torn t.ex.)" och
"Religionens företrädare hävdar att deras hinder mot framsteg stödjer rätten till paradiset... -och en effekt av denna agenda är att stamcellsforskare flyr USA".
Hartung avslutar en kort videokommentar med orden att "sedan USA började straffa Palestina för vad tyskarna gjorde med judarna under andra världskriget har hjulen satts i rullning för ett tredje världskrig som kan eliminera chanserna för människorasen. Det måste inte bli så, men my guess is it will"
tisdag 4 december 2007
Marx och subprimelån i USA
Mer skrämmande är att man ibland ser kommentarer i Di som undrar "vad som hände med den (goda, bibliska, moraliska) principen"...
måndag 3 december 2007
Mycket att vara glad över
* Dataspelsbranschen frodas - det är bara ett exempel på hur människan tar steg efter steg bort från jakten på mat och husrum. Å andra sidan kommer vi därmed också allt längre från den naturliga dagliga kampen och lämnar istället utrymme för grubblande och existensialism med risk för ångest och apati. Vivendis köp av Activision (inkl World of Warcraft) i en affär värd 19 miljarder USD visar vilken skala branschen har nått. Det är halva Ericsson marknadsvärde.
* Den gruppvåldtagna (7 män, minst två gånger var) kvinnan i Saudiarabien fälls för otillåtet sexuellt umgänge. I enlighet med min analys av lärarinnan i Sudan (Muhammed-nallen) sätter det här fingret på den sjuka som omgärdar Islam. Det är möjligt att Koranen är "fredlig" men tolkningen av den är uppenbarligen fullständigt sjuk.
* Allt fler utbrända betyder att det snart (men inte snart nog) kan bli det nya "elallergi" som ingen tar på allvar längre. Våga kalla saker för vad det är istället för att hitta på sjukdomar. Många är trötta på sitt jobb ibland men bara några på miljonen är utbrända och därmed oförmögna att fokusera, koncentrera och fungera socialt och professionellt.
* van der Kwast lägger ner förundersökningarna mot Pihlblad (TV4) och Schenström (statssekreterare). "Hon har inte fattat några beslut eller vidtagit någon faktisk tjänsteåtgärd under restaurangbesöket", skriver åklagaren. Någon rättvisa finns det trots allt. Tänk om hon inte hade fått "komma undan" en liten vinkväll med en journalist... Såna här småsaker är inte mutor. Det är bara trevligt. Dessutom är det mest ett symptom på jantelag och snedvridande skattesystem som gör att lite vin på en företagsnota uppmärksammas.