måndag 19 december 2011

Marknaden upp 3%. Alla som är bull jublar : )

Rädslan över ökad osäkerhet på koreanska halvön (och kanske kinesiska huspriser samt Belgiens nedgradering) förbyttes snart i eufori över Noyers uttalande om ECBs mandat och skickade upp europeiska aktier 3%. Det är en jobbig marknad att ligga kort i. Det är som att önska en snabb konkurs för Saab - det är rätt men du har nästan alla emot dig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, men jag har en slags kuslig känsla av vakuum. Förmodligen är det nog lugnet innan stormen, känns som att många diskonterat ett julrally (som jag inte tror blir av). Normalt ska man väl köpa efter senaste tidens nedställ, men jag saknar flödet av blodiga rubriker. Kan ju vara en gryende vårstämning, men mera sannolikt bara eldupphör tills man hunnit ladda kanonerna igen. Skulle normalt +derivata här men känner inte att fjädern är pressad trots nedställ senaste tiden, jag vill att marknaden ska "dra" först och bekänna färg, känns som att jag senaste veckan tappat touchen med vad marknaden tycker (om jag nu nånsin haft det). Jag är mer osäker än på länge här, funderar istället på att -derivata nåt kinarelaterat (låg strike, kort löptid, men jag har ingen lust att vänta på volatiliteten i två veckor så jag är ambivalent.

Anonym sa...

vad är det som händer. det rusar ju.

Anonym sa...

Så fick vi ett rally idag likförbaskat. Kändes inte direkt som att sentimentet var så bedrövat för motivera tokköp på några positiva signaler. Ska vi inte ned mer än sommarens botten?

Om man tittar tillbaka till sep 2001 så var jag övertygad om börserna överreagerade och med facit i hand var det väl inte så dåligt att börja spara i aktier, men innan uppgången kom enron mm. och det visade sig att botten inte alls var nådd sep 2001. Eller minns asienkrisen 1998 med kraftigt fallande kurser, hur allvarligt känns asienkrisen jämfört med dagens megaproblem? Jag säger inte att det är rätt av börsen att överreagera men konstaterar bara att den ofta gör det på mycket mindre än detta men nu verkar den bestämt sig för att stålsätta sig, visserligen svänga våldsamt, men på något underligt sätt flyta upp ändå. Jag har i synnerhet en känsla av att börsen oftast, när den inlett ordentligt ned en viss dag, snabbat återhämtar sig. Har ingen statistik på det, men en stark känsla jag sitter inne med är: "varför bryr börsen sig överhuvud taget om att gå ned", jag menar, tittar man på dagsvolatiliteten och jämför utvecklingen över tid så framstår ju volatiliteten som rena skämtet.

Summar sumarum: ÄR DET NÅT OSYNLIGT SPÖKe SOM HÅLLER UPPE BÖRSEN PÅ KONSTLAD VÄG ELLER VAD ÄR DET FRÅGAN OM?

dow jones var väl uppe i typ ca 14000 2007 va, nu ca 12000. 2007 trodde många att paradiset på jorden var kommet, och nu står vi kanske och balanserar på kanten till helvetet, samtidigt går det för sig att ralla upp börsen med sisådär 10% på lite smått och gått nån vecka för att därefter byta glasögon en annan. Hur mycket gör den låga ränta för börsvärderingen?

Tyler sa...

Spöket är myndigheterna som gör allt de kan för att hålla marknaden uppe. Ju sämre data, desto mer extrema åtgärder.

Just nu är det gratis pengar (idag LTRO-auktionen på 3 år) där banker får låna hur mycket de vill till 1% mot nästan vilka tillgångar som helst, inklusive sunkiga statsobligationer från PIGS-länderna.

Köp Italienska 3-åringar på 5,5% och låna till 1% hos ECB. Tjäna 450 bps per år, totalt 13,5% på vilket belopp du vill. Exakt hur det ska hjälpa världen i slutänden är oklart, men tills vidare ger det vinster och kapitaluppbyggnad till bankerna och säkrare finansieringsmarknad för PIGSen.

Förlorarna är pensionsfonder, försäkringsbolag, räntefonder och sparare med sund ekonomi. Förlorare är förstås också samhället eftersom det urholkar betydelsen av pengar, sparande, investeringar samt gradvis förstör de finansiella marknadernas funktion.

När och hur ska t.ex. bankerna kunna återgå till normal finansiering igen när de vant sig vid att låna på 1%?

Anonym sa...

samtidigt undrar man över varför placerare inte ser igenom detta i större utsträckning. Kan det vara så att alla tror att man är smartare än alla andra och möjligtvis i den tron är beredd att delta i ett pyramidliknande spel? Kanske en vågad gissning givet marknadens rädsla, men kanske är det många som spekulerar i en ny bubbla, eller liknande återhämtning som efter 2008. Verkar också som om flera tror att många företags vinster är lite immuna, intressant att se om de viker kraftigt, då urholkas argumentet om att låg ränta motiverar till aktieköp.

Tyler sa...

Jag tror man ska glömma argument som "många tror" eller "folk gör si eller så pga av.." osv. Så rationellt är det inte. Särskilt inte nu. Nu är det fear som styr, inte rationella och långsiktiga åsikter/insikter; Rädsla att missa en uppgång. Rädsla att vara med på en nedgång

Det är ytterst få som har någon stark åsikt alls. Det är också ovanligt lite pengar som är investerade utifrån en åsikt. De flesta pengarna på marknaden på sistone är snabba, momentumstyrda, tradingorienterade, utan åsikt, datorstyrda eller liknande.

Därmed blir det inte så att "investerare tror en sak och handlar därefter". Tvärtom så ser man en rörelse och tar sin stop loss och/eller försöker hänga med utan att göra en ordentlig analys.

Om tre år står vi kanske där dit vinsterna tagit oss, men tills dess tror jag att marknaden drivs av slump, politiska löften/hot och prismomentum.

Vissa smarta marknadsmänniskor och makroekonomer (tex min lunchkamrat idag) tror att det närmaste steget är upp 20% pga lättare penningpolitik i BRICs och lite bättre makro i tex USA. Andra (tex jag) lutar åt att Europas obeslutsamhet och åtstramningar drar ned både Europa och USA i december-februari, med sänkta vinstprognoser för 2012 (och kanske 13) som följd och därmed 20% kursfall istället.